Hírek

Modern mesterek, különleges látószögek

A magyarhangya és a Néprajzi Múzeum tavaszi filmklubja 2016. ápr. 13. - 2016. máj. 25.

Egy érintetlen táj világhíres felfedezői, egy ismeretlen dada, aki dokumentálja a 20. századot, egy amazóniai sámán a tradíció és a globalizáció metszéspontjában és az Osztrák-Magyar Monarchia császári örökségének bécsi művészeti múzeuma - egy sorozatban. Ismerős és ismeretlen, feltárásra váró világok, híressé vált örökségek, láthatatlan kulisszatitkok közel nézetből. Tájképek, portrék, vallomások, kommentárok és kritikák.

A magyarhagyangya és a Néprajzi Múzeum tavaszi filmklubja nemcsak bemutatja, hanem szakmai kérdések és felvetések közé állítja a filmeket, amely az alkotók, a szereplők és az intézmények miatt is izgalmas vállalkozás. Wim Wenders, Juliano Salgado, Vivian Maier, Ciro Guerra és a bécsi Kunsthistorisches Museum sorozatba rendezése a természet, a kultúra, a város és a modernitás változatos mintázatát adja.

2016. április 13. A Föld sója
A beszélgetés házigazdája: Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsia-gyűjteményének muzeológusa; a beszélgetés vendége: Benke Attila filmkritikus, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója.

2016. április 27. Vivian Maier nyomában
A beszélgetés házigazdája: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa

2016. május 11. A nagy múzeum
A beszélgetés házigazdája: Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa; a beszélgetés vendége: Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

2016. május 25. A kígyó ölelése
A beszélgetés házigazdája: Szeljak György Latin-Amerika-kutató, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; a beszélgetés vendége: Rupp Anikó kulturális antropológus.

A vetítések 18 órakor kezdődnek. A filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával.

Jegyár: 1400 Ft, amellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális kiállításai. A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.

A Modern mesterek - különleges látószögek filmklub helyszíne:
Néprajzi Múzeum 213. terem
Kossuth Lajos tér 12.

Kapcsolat:
facebook.com/neprajzimuzeum | neprajz.hu
facebook.com/magyarhangya | magyarhangya.hu

JEGYEK