Hírek

Művészetek Völgye 2016

Néprajzi Múzeum@Művészetek Völgye 2016. júl. 21. - 2016. júl. 31.

Taliándörögdön az Etno Ligetben mindennap állandó programokkal és gitárzenével, az Etno-Port-A–ban filmvetítésekkel és beszélgetésekkel, Kapolcson az Éltető Völgyben pedig az Etno Mobilinfoval várjuk a fesztiválozókat. A programok az ősszel nyíló lábbeli kiállítás, a múzeum költözése és az aktuális kutatások köré épülnek.

Megnyílt a 26. Művészetek Völgye, a Néprajzi Múzeum pedig teljes gőzzel vetette bele magát a fesztiválforgatagba. Az időjárás ugyan nem volt kegyes az első éjszakán, mégis minden program rendben és sikerrel elindult. Az Etno Port-A-ban állt fel Volt egyszer egy cipő - lesz egyszer egy kiállítás címmel az ősszel nyíló lábbeli tárlat előzetese: fotókkal, videokkal, mesterségek bemutatásával  és érdekes cipőkkel ad ízelítőt a közelgő nagyszabású projektből. Beszélgetésekre is invitáljuk a fesztiválozókat, a híres Afrika-kutatóról, Torday Emilről, a régi idők "fesztiválhangulatáról" - aratásról és szüretről -, vagy éppen a menekültek és bevándorlók tárgykultúrájának múzeumi kutatásáról. A Néprajzi Múzeum új épületének nyertes terveit is megtekinthetik az érdeklődők.

Az Etno Liget a kikapcsolódás helyszíne. Programjai között az egyik legérdekesebb elem a szekérpuzzle, a közösségi kirakós játék, ahol darabokból kell összerakni egy szekeret. A lelkes vállalkozók szerint a dolog nem bonyolultabb egy IKEA bútor összeszerelésénél, s közben kiderül, mi az a lőcs, a saroglya vagy a simely.  Ugyanitt van kulturális lábnyommérés, vagyis megmérjük a látogató kultúrafogyasztási szokásait, "néprajzolás", azaz képregényszerkesztés népmeséink világából, valamint Most befűzünk elnevezéssel kézműves sarok óriás cipőfűző-készítéssel. A látogatók derekasan hozzátesznek a rekordkísérlet sikeréhez, minden nap 10-15 méterrel lesz hoszabb a giga cipőfűző. Emellett délutánonként gitárimprovizáció várja a látogatókat az Etno Chill sarokban.

Kapolcson az Éltető Völgyben a látogatók az Etno Mobilinfoban a megújuló múzeumról tudhatnak meg információkat, és kipróbálhatják a cipős memóriajátékot is.

A Művészetek Völgyében a fesztiválozók találkozhatnak a Néprajzi Múzeum mesélő cipőszigeteivel is. Minden cipőnek története van… Készítéstől az elhasználódásig, az önazonosság teremtésétől a kényelmi funkcióig. Mi mindenről mesélhet egy cipő? A készülő kiállításhoz várjuk a fesztiválozók lábbeliit is.

A hivatalos helyszínek mellett a múzeum munkatársai további programokon is bemutatkoznak.  A Népi építészeti kerekasztalon vetítették Csorba Judit muzeológus filmjét, a Bútorművességet. A múzeum gazdag filmarchívumának jelentős része elérhető online is – ezek közül két film is kapcsolódott a program tematikájához.

A Művészetek Völgye továbbra is egy emberléptékű fesztivál, ahol a zenei, irodalmi programok mellett az ország múzeumai közül egyedül a Néprajzi Múzeum van jelen. Az első hétvége lezárultával izgatottan várjuk az előttünk álló további egy hetet.

 

JEGYEK