Hírek

Zsidó tárgyak

Egy egyedülálló és az utóbbi évekig elfeledett tárgyegyüttest, a Néprajzi Múzeumban található  zsidó tárgyakat mutatja be legújabb, Szarvas Zsuzsa által készített múzeumi tárgykatalógusunk.

A katalógus elkészítésének közvetlen előzménye a 2014-2015-ben a Néprajzi Múzeumban, majd 2016-ban a Párizsi Magyar Intézetben, illetve a Nagyatádi Városi Múzeumban megrendezett Kő kövön. Töredékek a magyar zsidóság kultúrájából című kiállítás volt. Jelenleg Sátoraljaújhelyen, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeumban várja látogatóit a tárlat.

 A Zsidó tárgyak című katalógus azt a feladatot vállalta magára, hogy felkutassa, számba vegye a Néprajzi Múzeum zsidó tárgyait, összegyűjtse a róluk fellelhető információkat, és a Néprajzi Múzeum tárgykatalógusainak sorozatában az érdeklődők elé tárja ezt a Magyarországról, illetve a világ különböző részeiből származó anyagot. A tárgyközpontú bemutatás feltárja a zsidó „gyűjtemény” sajátosságait, kialakulásának történetét, és megkísérli elhelyezni ezt a kollekciót a múzeum gyűjteményének egészében.

A kötet megvásárolható a Néprajzi Múzeum boltjában vagy megrendelhető a webbolton keresztül.

JEGYEK