Hírek

Tárgyak a fókuszban

2017. dec. 1. - 2017. dec. 3.

Tárgyak a fókuszban

Hogyan kerülnek a tárgyak a múzeumba? Mi történik itt velük? A legújabb szerzeménynek, a hónap műtárgyának, restaurált tárgyainknak és I. világháborús tárgyaknak a bemutatásán keresztül nyerhetnek betekintést az érdeklődők a múzeumi szakemberek munkájába.

 

A hónap műtárgya: „Szentek a kalácson”. A mézesbáb ütőfák figurális díszítményei.

Bemutatja: Szabó Magdolna

December 1., péntek 15.00-15.30

Izgalmas folyamat, amikor egy tárgy a raktár mélyéről kiállításra kerül. Ez történt most azzal a mézesbáb ütőfával, amelyet a December hónap műtárgyaként mutatunk be. Az ütőfa a szentté avatott ókeresztény vértanú, Szent Borbála legendáját ábrázolja. Az egyház december 4-én tartja a bányászok, kőművesek és kőfaragók patrónusának ünnepét. Életének és mártíromságának epizódjait, attribútumait sűríti egy dimenzióba a faragvány. Szó lesz az ütőfák figurális díszítményeiről, a régi faragott faformák közismert motívumi és szórványos ábrázolásairól.

(Vetítő tér, első emelet)

 

Legújabb szerzeményünk: egy csodaszép cifraszűr

Bemutatja: Lackner Mónika

December 2., szombat 14.00-14.30

Bár a gyűjtemény gyarapítása a költözésre való felkészülés időszakában már nem lehet kiemelt feladat, továbbra is nagyon fontos, hogy a felajánlott, látóterünkbe kerülő tárgyakról felelősséggel döntsünk.  2017 utolsó szerzeménye egy gyönyörű, teljes felületében hímzett gyermekszűr, mely Egerben vagy Miskolcon készülhetett 1859-1861 táján. A gyermekszűrök a cifraszűrök érdekes változatai, szinte soha nem a szűrök eredeti környezetéből, azaz paraszti környezetből vagy pásztorok használatából származnak, inkább úri - nemesi, polgári - használatban álltak.  A tárgy bemutatása kapcsán a készítés és a használat lehetséges körülményeinek felvázolása mellett arról is szó esik, miképpen illeszkedik az új tárgy a meglévő gyűjteményi darabokhoz és a kapcsolódó kutatáshoz.

(Vetítő tér, első emelet)

 

 

Restaurált tárgyaink

 

Egy kis-ázsiai női melles

Bemutatja: Tumpek Etelka

December 1., péntek 16.30-17.00

A 19. század fordulóján készített, fémfonalas selyemszövetből szabott ruhadarab rendkívül sérült, szakadt, deformálódott állapotban került a restaurátorműhelybe. A műtárgy megmentését célzó lépések végigkövetesével megismerhetjük a restaurálás és a konzerválás lehetőségeit és korlátait.

(Vetítő tér, első emelet)

 

Egy cserépkanalas 1828-ból

Bemutatja: Forgó Erika

December 2., szombat 16.00-16.30

A népi cserépedények rendkívül változatos formakincsében meglehetősen különleges helyet foglalnak el a cserép kanalasok. A Csákváron készült tárgyat az évszámon kívül további feliratok is díszítik. Hogyan lett a rossz állapotú tárgyból bemutatható, gyönyörű darab? Erről beszél a restaurátor.

(Vetítő tér, első emelet)

 

 

Xántus János borneói vázlatfüzete

Bemutatja: Csikós Csilla

December 3., vasárnap 14.30-15.00 (szakvezetés programeleme)

A Xántus János által rajzolt és írott vázlatfüzet a délkelet-ázsiai expedícióján gyűjtött anyagból származik. Az 1860-as években készült füzet 164 darab vegyes technikával készült rajzot és szöveges részt tartalmaz. Helyi bennszülöttek viseleteit, ékszereit, használati tárgyait örökítette meg a kutató, de a flórát és a faunát is ábrázolta útja során.

(Időszaki kiállítási tér, földszint)

JEGYEK