Hírek

Szimbiózis Napok 2017

2017. máj. 12. - 2017. máj. 13.

A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál immár 12. alkalommal kerül megrendezésre 2017. május 12–13-án az Auróra közösségi központban (Bp. VIII. ker. Auróra u. 11.).

A Néprajzi Múzeum az előző évekhez hasonlóan támogatói partnere a fesztiválnak és munkatársai is szerepelnek a programokon.

Kerezsi Ágnes május 12-én (pénteken) 14:30-tól tart előadást az őslakos hantik sámánhiedelmeiről.

Frazon Zsófia szintén május 12-én 17:30-19:00 között vezeti a "Megfigyelői perspektívák, részvételiség" c. kerekasztal-beszélgetést.

Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az érdeklődőket.

Ízelítő a témákból: narratíva és emlékezet, Albánia, Afrokuba, a Kaukázus világa, totonák indiánok, „Az antropológia mesterei ma”: Victor Turner és a struktúra/communitas viszony, a sámánság vallásetnológia megközelítései, az őslakos hantik sámánhiedelmei, helyszellemek, közösségi élet és úton levés a kortárs orosz ortodoxiában, variációk akadálymentességre: mozgássérült emberek lakástörténetei (interjúelemző műhely), életmódok és értékrendek, test és lélek, testtudat és testélmények: az emberi test antropológiája, biciklikon: a kerékpár-jelenség, digitális történetmesélés: önismeret és önkifejezés a digitális korban, szoftverantropológia, táncantropológia, az üzleti élet antropológiája, „Nőügyek”, megfigyelői perspektívák, részvételiség, „Így kutatunk mi”.

A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

A témafeldolgozáshoz, a felvetett kérdések megvitatásához a fesztivál – a szervezők szándéka szerint, illetve a felvetett témákból adódóan szinte természetes módon – bevonja a határ- és rokon tudományterületek, valamint a művészeti és a civil szféra képviselőit is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson számukra, és a különböző megközelítések bemutatásával, az azokra való reflektálással valami több szülessen meg.

Sok felfedezést, izgalmas együttgondolkodást és kellemes időtöltést kívánnak a fesztivál szervezői!

Időpont: 2017. május 12–13. | Helyszín: Auróra (1084 Budapest, Auróra u. 11.)

Szimbiózis honlap: http://www.szimbiozisnapok.antroport.hu

Facebook-oldal: http://www.facebook.com/szimbiozis.fesztival

 

JEGYEK