Hírek

Találkozzunk vasárnap a Múzeumok Majálisán!

Előadás a megújuló Néprajzi Múzeumról, családi tárlatfelfedező séta az állandó történeti kiállításban 2018. máj. 13.
Az idén 23. alkalommal leszünk vendégei a múzeumok országos seregszemléjének a Magyar Nemzeti Múzeum épületében. Szakmai előadással, néprajzi szempontú családi felfedező sétával, izgalmas kiadványainkkal várunk minden érdeklődőt.
 
10.00-11.00   „El kell menni katonának...”
Családi tárlatfelfedező séta az állandó történeti kiállításban
A Magyar Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történeteit meséljük: faluról, szerelemről, családról, sorozásról, csatákról, barátságról - a legfontosabb, életünket meghatározó értékekről.
A rendhagyó, néprajzi szempontú felfedező úton megelevenedik egy öreg baka sok kedves, vidám, igaz története a Görömbő Kompánia és Bodnár Kata múzeumpedagógus segítségével.A felfedező séta a Néprajzi Múzeum standjától indul, a Kupolából.
Sótartó díszítményei
Sótartó díszítményei
 
 
12.00-13.00  Világszínvonalú épületekbe költözik a nagy múltú Néprajzi Múzeum.
Dr. Kemecsi Lajos főigazgató előadása a Múzeumi zugolyban


Alapítása (1872) óta először költözhet olyan helyre az intézmény, amelyet valóban erre a célra terveztek. A nemzetközi pályázaton nyertes épület egyszerre lesz kapu és átjáró a főváros meg a Liget közt. Jelentős része (60%) a felszín alatt húzódik, ami pedig látszik belőle, az a kétfelé ívelő, parkosított tető, amely szabadon bejárható. Az épületben 7 ezer négyzetméter kiállítótér, gyerekmúzeum, könyvtár és konferenciaterem is lesz. Mindez visszatérést is jelent, mivel a gyűjteményt először a Városligetben mutatták be igazán széles közönségnek még 1896-ban. A Néprajzi Múzeum története során páratlan értékű gyűjteményt alakított ki és őriz jelenleg. A magyar népi kultúra egyedülállóan gazdag kétszázezres műtárgy kollekciója mellett a nemzetközi gyűjteményekben közel hatvanezer az összes kontinensről származó értékes tárgyi anyag is a gyűjtemény része. A megnövekedő kiállítási tér lehetővé teszi ennek az óriási anyagnak a korábbinál egy nagyságrenddel nagyobb közvetlen bemutatását az állandó tárlat és a Gyermekmúzeum különböző kiállítási egységeiben. Olyan korábban teljességükben soha be nem mutatott gyűjteményi egységek is láthatóak lesznek, mint a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő minőséget képviselő Diószegi sámángyűjtemény, vagy a kongói Torday-gyűjtemény, Bíró Lajos új-guineai korai és kiváló gyűjtéseinek anyaga. Az archívum több millió oldalnyi iratanyaga, több százezres fotó és egyedülálló néprajzi film gyűjteményei mellett Bartók, Kodály korai népzenei és népdal gyűjtései is kutathatóak és előrhetőek lesznek a most megvalósuló korszerű terekben.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ terve
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ terve

 
Kiadványainkat keresse az első emeleti Kupolában felállított standunknál!
JEGYEK