Hírek

Jövőt építő együttműködések

A Néprajzi Múzeum szakmai keretmegállapodásokat írt alá

A Néprajzi Múzeum a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Néprajzi Társasággal és az ELTE BTK Néprajzi Intézettel. A most megszületett dokumentumok az intézmények, szakmai szervezetek felelősségtudata, elhivatottsága mellett az újra normalizálódó világba vetett optimista hitüket is igazolják.

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Néprajzi Társaság és az ELTE BTK Néprajzi Intézet az általuk rögzített célok sorában többek közt gyűjteményfeltáró és kutatási projektek, közös szakmai fórumok, konferenciák megvalósítását tervezik, emellett összehangoltan kívánják folytatni tudásátadási tevékenységüket is. A megállapodások 4 évre szólnak, azonban újabb keretmegállapodás aláírásával ezt követően is folytatódhat az együttműködés, amely természetesen már most sem előzmények nélküli. A partnerek kezdettől jelentős szerepet játszanak a magyarországi néprajzi és kulturális antropológiai kutatásokban és az ezekkel kapcsolatos ismeretétadási és publikációs tevékenységben, illetve magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítanak nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. A közös munka és szakmai fellépés példái a közelmúltból többek közt A néprajztudomány helyzete és jövője konferenciasorozatban való részvétel, a Néprajzi Múzeum kiadványainak bemutatója, szakmai továbbképzések szervezése, a nagy hagyományú Ethnographia folyóirat megjelentetése.

A Néprajzi Múzeum ad otthont a Magyar Néprajzi Társaságnak és így lesz ez a jövőben is, hiszen a városligeti új múzeumépületben a tervezés kezdeti fázisától jelen vannak nem csak a Társaság, hanem más szakmai szervezetek és természetesen a Múzeum Baráti Köre számára kialakított, hatékony működésüket biztosító, korszerű iroda-terek is.

A Néprajzi Múzeum rövidtávú tervei között szerepel, hogy nem csak további hazai (aktuálisan például a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar), de határon túli intézményekkel és szervezetekkel is erősítse az együttműködést a fentiekhez hasonló módon, ami a jelenlegi helyzetben közvetlen segítséget jelenthet digitális tartalmak megosztásában, az online térben való jelenlét erősítésében.

JEGYEK