Hírek

Felhívás citerások számára – légy a kiállítás része a Néprajzi Múzeumban!

A citera az egyik leginkább elterjedt és kedvelt népi hangszer volt egykor a hagyományos magyar közösségek zenei életében, és ma is sokak által használt hangszer az újjáéledő népzenei mozgalmaknak köszönhetően. Népszerűségét bizonyítja, hogy a Néprajzi Múzeum Hangszergyűjtményében található közel 130 citera a Kárpát-medence számos tájegységéről származik. A múzeum készülő kiállítása a gyűjteményben található darabokon keresztül igyekszik megmutatni a hangszer sokféleségét, készítésének módjait, és zenészek segítségével szeretne citeramuzsikát csempészni a Néprajzi Múzeum falai közé.

A Néprajzi Múzeum felhívással szólítja meg a citera hangszert, a citeramuzsikát kedvelő amatőr és professzionális zenészeket, együtteseket, kamarazenekarokat, diákokat, tanárokat.

A felhívás célja, hogy a 2025. január 21-én, a Magyar kultúra napján nyíló citera-kiállításunkban egy digitális térképen bemutathassuk a magyar nyelvterületeken jelenleg működő citerazenészeket, citerazenekarokat.

Kiket várunk?

Korhatár nélkül mindenkit, aki a citera megszólaltatásának aktív közreműködője.

Mit kell tenni:

Ha szeretne részt venni a kiállításban, regisztráljon az alábbi felületen. Hamarosan visszajelzünk, a későbbiekben pedig arra kérjük, hogy ossza meg velünk a magáról vagy zenekaráról készült fényképet, hangfelvételt, kisfilmet (akár korábbi felvételeiből válogatva).

Bemutatkozom!

Citerázó legény. Cigánd, 1936. Gönyey Sándor felvétele. NM F 72147
Citerázó legény. Cigánd, 1936. Gönyey Sándor felvétele. NM F 72147

 

JEGYEK