Hírek

Megérkezett első helyszínére A népi türelemüvegen innen és túl, a Néprajzi Múzeum játékos, interaktív pavilonja

A budapesti Néprajzi Múzeum A népi türelemüvegen innen és túl c. interaktív néprajzi pavilonja a Petőfi Kulturális Program részeként utazott el Veresegyházára, ahol április 22. és 28. között lesz látogatható. Az installáció egy szabadtérben (tereken, udvarokon) felállítható interaktív építmény, amely a türelemüveghez kapcsolódva négy néprajzi témakört, a viselet és motívum, foglalkozás, egyház és játék fogalmát, jelentéseit elemzi. Formája, emeletes nagy mérete és izgalmas belső kiképzése által élményszerűen, játékosan biztosítja az önálló és a csoportos ismeretszerzést. A tárgyba lépés módszerével, rendhagyó eszközökkel segíti a megismerést, népszerűsíti a kulturális értékeinket, és segít a lokális közösségi identitás erősítésében.

A türelemüveg egy szűknyakú üvegpalackban elhelyezett, fából vagy csontból faragott ábrázolás. A pavilonban megtalálható játékok a türelemüveg készítése során felmerülő megküzdési módokon és érzéseken alapszanak, mindemellett számos türelemüveggel kapcsolatos információval is szolgálnak a látogató számára. A játékok adta kísérletezés, kreativitás és türelem mellett az átlátszó fólián való ki- és betekintés, valamint a pavilonban lévő együtt-lét egy metafora, melynek köszönhetően egy türelemüvegben érezheti magát a látogató.

A népi türelemüvegen innen és túl szintén megtekinthető lesz Kiskunmajsán május 6. és 12. között, majd Nádudvaron május 27. és június 3. között.

A Néprajzi Múzeum türelemüvegről készült digitális ismertető anyaga a távolmaradók számára szintén elérhető. Itt tanulhatnak a türelemüvegről, készítési módjairól, típusairól és egy játékon keresztül próbára tehetik saját türelmüket is.

JEGYEK