Logó
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv

Kiállítások


(M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel
2009. június 27. - 2011. május 1.


A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy a magyarok finnekről alkotott képét milyen tényezők alakították és befolyásolták a 19. század végétől napjainkig. A hagyományos kultúra elemeitől elindulva, a finn-magyar kapcsolatokat felvázolva eljut napjaink meghatározó finn cégeinek termékeihez, a finn példa, a finn csoda okainak feltárásához, bemutatásához és értelmezéséhez.

A kiállítás gondolati vezérfonala a hagyomány kérdése. Bemutatja a finnek hagyományhoz való viszonyát, ennek változását, s ezen keresztül utalásokat tesz a magyarok viszonyulásaira is. A hagyomány vagy a hagyománynélküliség a társadalom szervezőereje? Hogyan viszonyul egymáshoz a tradíció és a (poszt)modernitás?

A kiállítás praktikus szervezőerejét a sztereotípia fogalma jelenti: a másik népről alkotott kép és ennek viszonya saját önképükhöz. Néhány kiemelt, középpontba állított fogalom és jelenség (természethez való viszony, az erdő primitív népe, szauna, mökki, design, sport stb.) segítségével - sokszor ismétlődő motívumokkal - vezet végig a jól ismert képzeteken, értelmezi, sok esetben újraértelmezi őket.

Módszertani vezérfonalként a reflexivitás fogalmát igyekszik használni, a felvetett kérdéseket a változásban bemutatva. Hogyan jelennek meg a bemutatott kérdéskörök a reflexiók különböző szintjén: a tudományosság, a finnekhez valamiért vonzódó közember, illetve a hétköznapi ember szintjén? A kiállítás bevezető része a finn és a magyar történelem hasonló elemeit, a kapcsolatokat és ezek értelmezését helyezi a középpontba. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy valójában miért is olyan fontosak nekünk a finnek. Foglalkozik a finnugor rokonság, a Kelet és Nyugat közötti helyzet, a kisebbségekhez való viszony, az agrártársadalomból ipari társadalomba való átmenet kérdéseivel.

A kiállítás következő egysége kiemelt, "sztereotip" példákon keresztül mutatja be a magyarok számára jellemzőnek vélt "finn kép"-et. A fő tematikus vezérfonal itt az "erdőből a civilizációba" gondolata, hiszen - leegyszerűsítve - ez a "finn csoda" lényege. Az izgalmas persze az, hogy közben miként marad meg a természetközeliség, és milyen elemek maradnak állandóak (például szauna, mökki, sisu stb.).

Az egyes termek tematikái a következők:

 •  Erdőből a városba (erdő, szauna, mökki, finn építészet)
 •  A Kalevalától a finn metálig
 •  A hótalptól az autóversenyzésig (az erdei sportoktól a legfejlettebb technikai sportokig)
 •  A gumicsizmától a Nokiáig
 •  A finn népviselettől a Marimekkóig
 •  A kéregedénytől a finn designig
 • A kiállítás tárgyi anyagát három réteg alkotja: alapvetően a Néprajzi Múzeum Európa-gyűjteményének finn anyagára és más magyarországi múzeumok finn vonatkozású tárgyaira épít; számít továbbá a finn kultúra iránt érdeklődők által behozott tárgyakra is. Harmadik rétegét a MaDok tárgyvásárlási pályázatából vásárolt mai tárgyi világ jelenti.


  A kiállítás rendezői:
  Szarvas Zsuzsa főrendező
  Bata Tímea, Kerezsi Ágnes és Szojka Emese rendezők


  A kiállítás támogatói


  Finn tárgyak és történetek


  Múzeumpedagógiai program


  A kiállításról megjelent kritikák  Vissza
  The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
   
  A Néprajzi Múzeum fenntartója:

  Emberi Erőforrások Minisztériuma
   

  copyright információk webmester impresszum