Kiállítás

Néprajzi Misszió (1896)

Fényképek a katolikus misszionáriusok gyűjteményéből 2016. máj. 5. - 2016. jún. 8.
A magyar katolikus misszionáriusok 19. század végén hazaküldött fotóiból álló vándorkiállításunk újabb állomása a Párbeszéd Háza, ahol május 5-től június 8-ig 15 és 18 óra között tekinthető meg a tárlat. A kiállítás ez alkalommal kiegészül a jezsuiták által gyűjtött missziós dokumentumokkal.

 

Az ezredévi ünnep s vele kapcsolatos nemzeti kiállítás számos ritka és különleges látványossággal ajándékozta meg fővárosunkat. Ezek közt tanulságos voltával, tudományos becsével kiválik a Néprajzi misszió-kiállítás

 

A kiállított tárgyak és fényképek Ribényi Antal kispesti plébános felhívására érkeztek a világ minden tájáról. Ribényi a növekvő számú híveinek új templomot szeretett volna építtetni az ezredéves évfordulóra, ehhez azonban az egyházi és állami költségvetés kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget ezért magának kellett előteremtenie. 1895-ben keresztény paptársaihoz, távoli országokban tevékenykedő misszionáriusokhoz fordult levélben segítségért: fényképeket és tárgyakat kért kiállítás céljára, hogy az ebből befolyó összeggel templomépítő céljait megvalósíthassa. Több mint 6000 tárgy és 600 fotográfia érkezett, s az egzotikus tárgyakból összeállított reprezentatív seregszemlét a millennium idején láthatta a hazai közönség a Nemzeti Múzeum épületében.

A kollekció egészét 1897-ben a Néprajzi Múzeum, korabeli megnevezés szerint a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya vásárolta meg, a tervezett templom így elkészülhetett.

A korabeli kiállításon a fényképek csak "mellékszereplőként" jelentek meg a tárgyak mellett, és csak az 1990-es években kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. Ekkor készült az anyagból katalógus és 88 fényképből álló vándorkiállítás. A kiállítást először 1999-ben Varsóban volt látható, később Bécsben, Prágában, Kassán és Szabadkán tekinthették meg a látogatók.

Kurátor: Dr. Fogarasi Klára

A kiállítás helyszíne:

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

JEGYEK