Papír-Szín-Tér

Pályázati felhívás iskolai csoportoknak és családoknak 2016. nov. 20. - 2016. dec. 6.

Készítsd el a saját elképzeléseid alapján a betlehemi történet figuráit és díszletét papír felhasználásával! Az első három helyezett iskolai csoportos alkotást és az első három helyezett családi alkotást díjazzuk. Az iskolai csoportok ingyenes múzeumpedagógiai órát nyerhetnek, ami 2016. december 11- 2017. május 30-ig használható fel. Az első három nyertes család éves ingyenes múzeumi belépőt kap a Néprajzi Múzeumba. Minden alkotást bemutatunk!

 

Miért papírbetlehem?

Mert a Betlehem. „nagy dolgok a jászolnál történnek” című időszaki kiállításunkban is megtalálható! A legrégibb, kézzel rajzolt és festett papírbetlehemek a 17. században jelentek meg. A 19.század végére nagyon népszerűek lettek, fő gyártóhelyük Németország volt. Jellemzően a papírbetlehemek két típusát készítették: az egyiknél a nyomtatott ívből színes figurákat lehetett kivágni és azokat tetszőleges elrendezésben felállítani a karácsonyfa alatt. A másik szilárd alapon kihajtható, háromdimenziós figurákat tartalmazó betlehem volt. Megtalálhatók közöttük a kivilágítható betlehemek is, amelyeknél az építészeti elemekbe vágott ablakokat zselatinfóliával borították, ezek mögött gyertyát gyújtottak. Felhívásunkban hasonló papírbetlehemek készítésére bíztatunk. A legszebb, legötletesebb betlehemeket a Néprajzi Múzeum a karácsonyi időszakban, az épület aulájában állítja ki.

 

Pályázat leadása, határidő:

A pályázati anyagot 2016. december 6-ig kérjük eljuttatni a Néprajzi Múzeumba.

Cím: Néprajzi Múzeum   1055 Budapest, Kossuth tér 12.

Postai úton beküldhető. Személyes átvétel december 5-6., 10-18 óráig.

A pályázati anyagon kérjük, tüntessék fel az alkotás címét (ha van), alkotók nevét, életkorát, pontos lakcímét, email és telefonos elérhetőségét.

 

Amit díjazunk:

- önálló, ötletes, kreatív elgondolás és kivitelezés,

- ha a betlehem összehajtható, így a múzeumi gyűjteményben, ahová kerül jól elhelyezhető,

- minden, amit a papír és a technika elbír – árny, mozgatható, színes, sík- és térbeli alkotások.

 

Amit sajnos nem tudunk díjazni:

- ha az alkotás nem papír felhasználásával készül,

- ha nagyobb a mérete, mint 29,7x 42cm, mélysége több, mint 30 cm.

 

További információ: Bodnár Katalin múzeumpedagógus (bodnar@neprajz.hu) és Koltay Erika múzeumpedagógus (koltay@neprajz.hu)   Telefon:  +36 1 473 2439