13
Az edénynek furcsa elnevezése volt, "vászonfazék". Szerinted melyik állítás igaz?
14
A XIX. században megjelennek a vaslapos tűzhelyek, ezekre valók a tottyadt formájú, széles aljú edények. Az új típusú tűzhelyekről melyik állítás nem igaz?
15
Leginkább disznófarokkal főtt káposzta, de borsó és bab is készült benne. Szerinted miért drótozták meg?
16
A saját alapanyagú és főzésű pálinka a közösségi alkalmak elmaradhatatlan itala volt. Melyik kép nem kapcsolódik a pálinkafogyasztáshoz?
17
A boszorkányok ellen a tej védelmében a köcsögökre rontás elleni varázsjelet volt szokás tenni. Borsodban azonban a "Május" felirat került rá, miért?
18
Köcsögben tárolt tejből többféle élelmiszer is készült, vaj, túró, aludttej. Melyik az a tárgy, ami nem a tejfeldolgozáshoz használt eszköz?
19
Ez a mai szemmel dizájnos, egyszerű bögre Hódmezővásárhelyen készült. Szerinted mikor?
20
A findzsa szó ma már régiesnek hangzik, jelentése csésze, bögre. A törökök hozták divatba, a feketeleves, azaz a kávé ivására használták. Melyik állítás igaz?
21
Lehet tároló, vagy a konyhákat díszítő edény is. Válassz egy másik edénytípust a tipológiai táblázatból, amelyik tárolásra és díszítésre egyaránt alkalmas!
22
Ezt az edényt 1985-ben Besenyőtelkén gyűjtötték, közel 400 másik tárggyal együtt. Melyikkel használhatták egy helyiségben?
23
Nagybánya a Partium fontos fazekasközpontja volt. Melyik állítás nem igaz?
24
Mire való rötyke?
TOVÁBBI JÁTÉKOK