Múzeumpedagógia

Bábanimációs múzeumi foglalkozások - Marica bábszínháza

Mesék, bábok, régi tárgyak és néprajzi ismeretek a gyerekek örömére. 2013. jan. 1. - folyamatosan
A főcím több bábanimációs múzeumi foglalkozás összefoglaló címe, melyből érdeklődésük alapján választhatnak az alábbiak közül. Morci király nősül, A kakas és a pipe, avagy a paraszti udvar állatai, a Kisgömböc.

A foglalkozások a múzeum állandó kiállításának termeiben zajlanak, ahol a látogató gyerekek néprajzi ismereteinek elmélyítését Tárnok Marianna bábművész segíti, bevonva őket a mese és a hagyományos paraszti élet világába.

Morci király nősül

A játékos foglalkozáson megtudhatják milyen volt a hagyományos kalotaszegi esküvő. Mi van a menyasszony kelengyéjében, milyen volt a menyasszony és vőlegény esküvői ruhája? De mesehősünk, Morci király más esküvőt szeretne magának. Például különleges házat szeretne építeni, ahová majd menyasszonyát viszi. Ehhez a gyerekek fantáziájára nagy szüksége lesz, hiszen egykori használati tárgyakból kellene házat építeni, amit egy ma élő gyermek lehet, hogy nem is ismer. A mese végére azonban ez nem marad így!

A kakas és a pipe, avagy a paraszti udvar állatai

A múzeumi foglalkozáson nem csak az apró jószággal, hanem a pásztorok által őrzött nagy jószágokkal, a gondozásukhoz kapcsolódó feladatokkal, a pásztorok életével is megismerkedhetnek a gyerekek. A kakas és pipe mese a paraszti udvar állatait szólaltatja meg a gyerekek aktív közreműködésével. A foglalkozás lezárásaként a mese tanulságait beszéljük meg. Miként végződhetett volna még a mese? Az órával az egymás iránti tolerancia- és segítőkészség tanulói magatartás fejlesztését szeretnénk segíteni. A néprajzi ismeretek a környezetismeret tantárgy oktatását segítik.

Kisgömböc

Az ismert népmese feldolgozásban a népi táplálkozással, az alapélelmiszerek előállításával, a növényi és állati nyersanyagok feldolgozásának munkafolyamataival ismerkednek a gyerekek. Beszélgetünk az étkezési szokásokról, ahol a tárgyak és bábjáték mellett a kiállításban látható archív fényképek lesznek segítségünkre. A kisgömböc életre keltésében a gyerekek is aktívan közreműködnek.

Az órához kézműves-foglalkozás is választható.

A program elősegíti a társadalom- és természetismeret, földünk és környezetünk, a magyar nyelv és irodalom, nép- és honismeret, valamint a művészetek szemléletes tanítását. A közös játék elősegíti a gyermekek kommunikációs képességének fejlesztését.

Időtartam: 60 perc
Belépődíj: 30 000 Ft/csoport

Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022
www.maricaprodukcio.com

Letölthető program

JEGYEK