Exhibitions

Peoples and Religions from Damascus to Gaza

Katolikus misszionáriusok néprajzi gyűjtése (1896) 22/Oct/2015 - 13/Dec/2015
A 2015/2016-os évadban is folytatódik az Erkel Színházban a Néprajzi Múzeum kamarakiállítás-sorozata, az Erkel Színház bemutatóihoz kapcsolódva.

A 2015/2016-os évadban is folytatódik az Erkel Színházban a Néprajzi Múzeum kamarakiállítás-sorozata, az Erkel Színház bemutatóihoz kapcsolódva. A tárlatok célja, hogy a Néprajzi Múzeum gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatva, tárgyak és képek segítségével feltáruljanak a daljátékok rejtett és sokrétű társadalmi, néprajzi, kulturális összefüggései.

Goldmark Károly Sába királynője című operájának ősbemutatója (1875) és főleg az ezt követő sikere a világ számos operaszínpadán időben egybe esik a Néprajzi Múzeum egyik legértékesebb, mintegy 6 ezer tárgyat és 600 fényképet tartalmazó gyűjteményének keletkezésével, amelyet katolikus misszionáriusok gyűjtöttek össze a világ minden tájáról.

A mai Izrael, Libanon és Szíria területéről is érkezett egy gazdag, és értékes, az 1870-1890-es évekből származó és a gyűjtők felfogásában az ott élő népeket reprezentáló tárgy és fényképkollekció.

A misszionáriusok által e területről gyűjtött és a Néprajzi Múzeumba került anyag sajátossága, hogy meglehetősen pontosan tükrözi a régió vallásainak és népességének sokszínűségét. A csaknem 200 darabos gyűjtemény egyaránt szemlélteti a beduinok életmódját, jellegzetes női viseletét, a sátrak egyszerű berendezési tárgyait, valamint a városlakóknak a helyi iparosok által készített, illetve a kereskedelem révén beszerzett lakókörnyezetét.

A tárgyak mellett gazdag fényképanyagot is gyűjtöttek vagy vásároltak a misszionáriusok, amelyek döntő többségét Felix Bonfils francia fényképész készítette, akinek ebben az időszakban (1867-től) műterme volt Bejrútban (Libanon). A műteremben vagy leginkább városi környezetben - a képek felirata szerint - egyaránt fotózott arabokat, beduinokat, keresztényeket, drúzokat, palesztinokat, zsidókat.

A kollekció különlegessége, hogy a gyűjtési instrukciókkal összefüggésben csak a helyi népesség karakteres alakjait ábrázolják és így a terület egyedülállóan heterogén vallási, etnikai és kulturális világa elevenedik meg.

TICKETS