Hírek

Helyére került az ötvenezredik QR kód (videó)

A múzeumban folyó költözéselőkészítő munka egyik hangsúlyos munkafolyamata a műtárgyak QR kóddal ellátása. A QR kód olyan azonosító, amely tartalmazza a leltári számot, a gyűjtemény nevét, és megfelelő eszközzel leolvasva a tárgy digitális műtárgyadatbázisába vezeti el a muzeológust vagy a gyűjteménykezelőt. A kód a múzeumban folyó összes tudományos és technikai feladatot megkönnyíti a későbbiekben. Jelenleg a legnagyobb segítséget a műtárgyak küszöbön álló költöztetésekor jelenti, ugyanis meggyorsítja a tárgyak mozgásának nyomon követését, a szállítólevelek készítését és leegyszerűsíti az új raktári pozíció rögzítését.


A múzeumban számos tárgytípust őrzünk, így a QR kód fizikai rögzítése nem is mindig egyszerű feladat. Ez korábban sem volt az, a hagyományos leltári számok felvitele már a 150 ezelőtti múzeumőröktől is kreativitást igényelt. A textilekre pl. vegytintával, varrott szalaggal is írtak számot, de előfordult, hogy belehímezték!
Az ötvenezredik QR kód szintén egy textiltárgyra, egy női kisbundára került föl, amely más viseletdarabokkal, lakástextilekkel együtt eddig a most bezárt állandó kiállításban szerepelt. A múzeumépületen belüli mozgását ettől kezdve a QR kód leolvasásával követjük nyomon: a kisbunda először a fagyasztóba kerül, hogy az esetleges rovarfertőzéstől mentesüljön, majd a textilgyűjtemény raktárában helyezik el – egészen a közelgő költözésig…

JEGYEK