Hírek

3d szkenneléssel megörökített műtárgyak

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia mintaprojektje folytatódott a Néprajzi Múzeumban 2019. dec. 6. - 2020. jan. 12.

Ahogyan korábban már hírt adtunk róla, a Néprajzi Múzeum is csatlakozott a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia mintaprojektjéhez, amelynek keretében sor került a gyűjtemény egyes tárgyainak 3d szkennelésére.  A nagyszabású, többféle muzeális intézményt bevonó projekt keretében összesen mintegy 11.000 db műtárgy minőségi digitális szöveges és képi rekordjának összegyűjtése a cél, akár 3d formátumban is. 

A projekt megvalósításában az egyik gesztor, a Szépművészeti Múzeum volt segítségünkre. A kiválogatott tárgyak fotózása fontos gyakorlati ismeretekkel gazdagította munkatársainkat, az elkészült 3d képek pedig számos felületen hasznosulhatnak majd: weboldalakon, mobileszközökön, de akár 3d megjelenítők segítségével AR-VR alkalmazásokban is.

A 3d szkennelést két technikával végezték el a szakmeberek. A műtárgyak nagy részét egy úgynevezet struktúrált-fény szkennerrel rögzítették, de volt olyan tárgy, amit a mérete és a jellege miatt fotogrammetria eljárással kellett beszkennelniük. A fotókon látható eljárásról röviden: a műtárgyakat egy strukturált fénnyel világítják meg (struktúrált fény: egy  azonosított mintával rendelkező fény, mely gyakran rács vagy vízszintes-függőleges sáv).

Ezek a minták deformálódnak, amikor a tárgy felületére  érkeznek,  így a megfelelően előkészítétett és beállított kamerák áltál kiszámíthatóvá válik a tárgy felületi információja, mélysége, felületi egyenletlenségei. A tárgyakat több szögből, több felvétellel rögzítik, hogy minden apró részlet láthatóvá váljon, értve ez alatt mind a műtárgy geometriáját, mind a textúráját. Az így rögzített tárgyak három dimenziós modelljeit (a műtárgy textúrájától függően) hosszabb- rövidebb utómunkával teszik véglegesen felhasználhatóvá.

A fotókon látható, NM 51.13.18 leltári számú "rózsás cipő" a 2017-es lábbeli kiállításunk egyik kiemelt műtárgya volt. 

Fotók: Major Gábor Sándor

JEGYEK