Hírek

Ezüst fokozatot nyert a Néprajzi Múzeum produkciója a FAIMP fesztiválon

Az AVICOM, az ICOM nemzetközi múzeumi szervezet audio-vizuális tagozata huszonöt éve minden évben megrendezi a múzeumi tematikájú audiovizuális alkotások nemzetközi fesztiválját. Ez a FAIMP fesztivál, mely a múzeumi és kulturális örökség témában létrehozott média produktumok, kisfilmek, multimédia technológiák és kreatív múzeumi alkalmazások gyártását és terjesztését ösztönzi. A 2020-ban elmaradt fesztivált és a hozzá kapcsolódó konferenciát idén a Magyar Nemzeti Múzeum látta vendégül, az ünnepélyes díjátadót 2021. november 23-án tartották.


A képen balról: Sztanó Hédi, Aleš Kapsa és Csorba Judit Dorottya. Fotó: Lakos Máté. Forrás: ICOM AVICOM

A középhosszúságú múzeumi filmek kategóriában a Néprajzi Múzeum által nevezett A hagyományos vonószene Magyarországon című rövidfilmet a nemzetközi zsűri ezüst fokozattal díjazta. A film a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös produkciója. Az anyag a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság megbízásából készült, amely Csonka-Takács Eszter vezetésével terjesztette fel a magyar vonószenei hagyományt az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A 12 perces alkotás bemutatja a magyar népi vonószene kialakulásának és kutatásának kezdeteit, mai napig tartó hagyományozódását, az ebben kulcs szerepet vállaló intézményeket és archívumokat. Hangsúlyozza, hogy az évszázados hagyomány átörökítésének jelentősége abban rejlik, hogy a világon egyedül álló magyar népi vonószene ma is élő és eleven részét képezheti a Kárpát-medence kultúrájának. A díjat a film rendezői Csorba Judit Dorottya (Néprajzi Múzeum) és Sztanó Hédi (Hagyományok Háza) valamint a múzeum főigazgatója, Dr. Kemecsi Lajos vette át.


Fotó: Lakos Máté. Forrás: ICOM AVICOM

A filmben mindhárom intézmény szakértői, népzenekutatói, mint Pálóczy Krisztina (Néprajzi Múzeum), Sebő Ferenc illetve Kelemen László, Agócs Gergely, Árendás Péter, Tóth János (Hagyományok Háza) közreműködtek. A készítésben a munkatársakon kívül olyan ismert népzenészek is részt vettek, mint Salamon Beáta, Pál István Szalonna, Vavrinecz András, a Bogyiszlói Zenekar, a Zagyva Banda illetve fiatal népzenészek mint Maczó Villő, Tóth Máté, Székely Veronika. A szereplőkön kívül ezúton is köszönetet mondunk a film további alkotóinak, Csonka-Takács Eszter szerkesztőnek, Nikl Andrásnak a drón felvételekért, Hollósi László és Wahl Frigyes hangmérnököknek, Bartos Bence vágónak valamint Rácz Balázs és Varjasi Tibor operatőröknek.

JEGYEK