Kiállítás

Három megye határán

Magyarország felfedezése - egy fotóstábor munkái 2005. ápr. 29. - 2005. máj. 22.
Magyarország felfedezése: így nevezték az 1930-as, 1940-es évek fordulóján a népi írók valóságfeltáró, egyszerre szépirodalmi és tudományos munkájukat, vagyis a szociográfia műfaját. Az 1970-es évektől, a Magyarország felfedezése sorozat újraindításával ez az érdeklődés feléledt, sokban követve az elődök osztályharcos szemléletét.


2001-ben Tamási Gábor és fényképésztársai, barátai, különböző generációk képviselői Dunaszekcsőn valóságmegismerő, -feltáró és -dokumentáló tábort szerveztek, hogy képi eszközökkel fejezzék ki azt, amit író elődeik szövegekbe foglaltak. Azóta minden évben igyekeznek - Magyarország egy települését vagy szegletét egy hétre "megszállva" - megismerni és megismertetni az általuk látottakat és tapasztaltakat. 2002-ben Kötcsén, majd a Ménes-patak mentén, 2004 nyarán pedig három megye találkozásánál, a Pest megyei Turán, a Heves megyei Boldogon és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszarun dolgoztak. Az itt készült több ezer szociográfiai felvételből válogatott anyag jelzi az érdeklődés intenzitásának, a világlátás mélységének, a kifejezési formának és a stílusnak a különbözőségét. A kiállítás bizonyos mértékig folytatása a Boldog / képek című, május 22-én záródó tárlatnak is.


A kiállításon képeikkel megjelenő fotóművészek más-más iskola tagjai, más-más műfaj és stílus képviselői, a sokféleséget azonban összefogja a téma és a helyszín azonossága. A tárlaton Ács Irén, Baricz Kati, Benkő Imre, Domaniczky Tivadar, Fazekas István, Fejér Gábor, Fuszenecker Ferenc, Gárdi Balázs, Horváth Dávid, Kresz Albert, Lőrincz Ferenc, Markovics Ferenc, Németh Géza, Pető Zsuzsa, Pólya Zoltán, Róna Jutka, Sopronyi Gyula, Tamási Gábor és Winkler Csaba képei láthatók. A kiállítási interpretáció sajátos hármasságot jelenít meg: a szerzők egyéniségét, az egyes helyszínek egyediségét (a városi rangú Tura népművészetét, vasutashagyományait, modernizálódását; az 1930-as években a fotóművészek által közismertté tett Boldogot; a jász hagyományait felépítő Jászfényszarut) és a három település életét egyként jellemző mindennapi és ünnepi szokásokat, történéseket, feladatokat, többek között a fóliázó, árutermelő zöldség- és virágkertészeti munkát.



Rendező: Szuhay Péter

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK