Kiállítás

Kortárs ruha-tér-kép

2007. nov. 7. - 2008. márc. 16.
Reggel felkelünk és felöltözünk. Majd elindulunk: iskolába, dolgozni, sportolni vagy ünnepelni, esetleg barátokkal és ismerősökkel találkozni. Más-más alkalom, más-más öltözet. Ahány ember, annyi stílus. Sokszínű, változatos világ. De miként lehet a mai öltözetek, ruhaféleségek és divatcikkek formai és tartalmi jellemzőit feltérképezni és megmutatni? Miként szembesülhetünk saját hétköznapjaink ismerős és ismeretlen öltözeteivel, ruhadarabjaival és kiegészítő tárgyaival? A kortárs öltözködés jellemző irányai, a ruházatok és a fogyasztói kultúra szerteágazó tárgyi világa ezúttal egyetlen szempont segítségével jelenik meg. Ez nem más, mint az egyenruha fogalma és kulturális rendszere: egyen- és egyén bonyolult, de izgalmas világa. Persze többről van szó, mint amit egy feszesre szabott katonai díszegyenruha kifejezni képes: az egyén másokhoz való hasonulásáról, az uniformizálódás kifejeződéséről, az egyéni útkeresés lehetőségeinek bemutatásáról.

 

A kiállítás friss múzeumi kollekciók összerendezésével mutatja be az hétköznapi munkaruhává alakulását, a terepminta divatirányzattá válását, az iskolai egyenruha újrafelfedezését, illetve a munkahelyi védő- és formaruha néhány praktikus és esztétikai szempontból érdekes vonását.

De a téma tovább bővül, hiszen a ma is kedvelt historizáló alkalmi kollekciók, ünnepi öltözetek és fesztiváljelmezek történeti rétegeinek, kulturális előképeinek és mai változatainak bemutatása legalább annyi tanulsággal jár, mint a sportoláshoz, szabadidős tevékenységhez beszerzett speciális ruhadarabok és kiegészítők felderítése, vagy a zenei stílusokhoz és utcai aktivitásokhoz tartozó öltözködési kódrendszerek szétszálazása.

A hétköznapokban az utcán, ünnepélyeken, rendezvényeken, fesztiválokon vagy egy nyaraláson egymás mellett elsétáló, majd tovasuhanó emberek a kiállítás terében közelről és alaposan megnézhető, gondolatébresztő figurákká változnak. A ruhatérkép tehát kísérlet a társadalmi önkép és önkifejezés részletgazdag világának reflektorfénybe állítására.

A tárlat a Kiállítási dominó sorozat 2007. évi rendezvénye.




   


   
Közreműködő intézmények: Budapesti Történeti Múzeum - Kiscelli Múzeum, Déri Múzeum (Debrecen), Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum (Pápa), Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztály (Pécs), Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém), Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Móra Ferenc Múzeum (Szeged), Néprajzi Múzeum, Palóc Múzeum (Balassagyarmat), Rippl-Rónai Múzeum (Kaposvár), Tragor Ignác Múzeum (Vác), XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti gyűjtemény.

Rendezők: Fejős Zoltán, Frazon Zsófia, Sedlmayr Krisztina, Szabó Magdolna, Vándor Andrea.

 

JEGYEK