Kiállítás

Új szerzeményeink

2008. márc. 5. - 2008. jún. 15.
Az Új szerzemények kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek 2007. évi gyarapításáról, a tárgyak, dokumentumok szerzeményezéséről ad számot. A gyűjtemények gyarapodását a költségvetésben rendelkezésre álló keret mellett pályázati források tették lehetővé. A vásárlással megszerzett tárgyak, dokumentumok mellett azonban évről-évre többen és többen, egyre nagyobb számú ajándékkal gyarapítják a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeit.

 

A tavalyi év kiemelkedő, ajándékként kapott tárgy-együttese volt Endre Éva kerámiagyűjteménye, mely zömmel a Dél-Alföldről, csongrádi, békési falvakból származó tárgyakat tartalmaz. Találhatók köztük lakodalmas fazekak, kanta, szilke, butellák, bokályok, tálak. A kerámia gyűjtemény három erdélyi (Zilah, Vámfalu, Korond) tállal gyarapodott Kabay Sándortól való vásárlással.

Jelentős gyarapodást tett lehetővé a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumának jelentős anyagi támogatása, amelyből az úgynevezett Rudnyánszky-hagyatékból származó belső-ázsiai és észak-afrikai ékszergyűjteményt (karkötők, karperecek, gyűrűk, függők, amulettek és amulett-tartók, nyakdíszek, övek, ruhadíszek, nyakékek, fibulák, hátoldali függők, melldíszek) tudtuk megszerezni.

A textilgyűjtemény gyarapodása is jelentős volt az elmúlt évben. Ajándékba kaptunk három darutollat Sterbetz Istvántól, csíkmadarasi csepeszt Dobos Gyöngyvértől és Tündétől, "lomtalanított" hosszú ködmönt Segesvár környékéről, 1907-es datálással Ritoók Zsigmondtól, szilágynagyfalusi sárkányos párnavéget Postáné Ősz Rozáliától. A textilgyűjteménybe került a múzeum Faluforduló c. programsorozatának második rendezvényén, a Csömört bemutató kiállításon és programon bemutatott, 1940-1970 között készült eredeti viseletdarabokból összeállított táncruha is.

A Nyomatgyűjtemény Kralovánszky Mária ajándékaként Kováts István székelyudvarhelyi fotográfus és Andory Aladics Zoltán csíkszeredai mérnök felvételeivel, illetve palóc és Tolna megyei népviseletes képeslapokkal gyarapodott.

Kiállításra került egy tékaboríték, amelyet Birton László gyulakutai bútorfestő, a "Virágozódott ... Anno". Az Umlingok Kalotaszegen c. kiállításra készített.

A jelenkor kutatására és dokumentálására a Néprajzi Múzeumban létrejött MADOK programhoz kapcsolódó gyűjtés eredménye az újrahasznosított alapanyagokból és hulladékból készített használati tárgyak kollekciója, amelyben megtalálhatóak Türkoglu Füsüm Ipek műanyagponyvákból, biciklibelsőkből és hanglemezekből készített tárgyai, a HINTS Művészeti Egyesület vezetőjének, Szabó Eszternek újrahasznosított használati tárgyai, Makrai Sonja és Mogyorósi Tímea újrahasznosított alapanyagokból készített táskái, öltözetkiegészítői, valamint a Retextil háztartási és ipari textilhulladékból készített termékei.

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK