Kiállítás

Új szerzemények, 2009

2010. márc. 5. - 2010. ápr. 8.
Az Új szerzemények című kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek 2009. évi gyarapodásából mutat be válogatást. Az elmúlt évben elsősorban az ajándékozók felajánlása, valamint pályázati támogatás tette lehetővé a tárgyak, dokumentumok gyűjtését.

 

Tímár Gábor vízügyi szakember jóvoltából a múzeum afrikai anyagába olyan textilfestmények kerültek, amelyeket a világszerte ismert Zacheus O. Oloruntoba nigériai festőtől vásárolt. Nekünk ajándékozta Nigériában, Tanzániában, Malawiban saját használatra vásárolt, készíttetett ruhadarabjait is. Egy halotti maszk, egy dísztárgyként árusított női mellszobor és a 12 hónapot szimbolizáló elefántszobrocskák csoportja gazdagítja még ezt az anyagot. Óceániából, Dél-Szamoából származnak azok a kókusztáskák, amelyeket Tímár Gábor az 1980-as években vásárolt.

 

A kortárs kultúra kutatására létrejött MaDok program támogatása tette lehetővé egy nagyobb andoki tárgycsoport megvásárlását. A bolíviai karneváli táncosok felvonulását idézi az a babagyűjtemény, amelyből kilenc párt mutatunk be a kiállításban (tinku, inka uralkodó és felesége, suri-sikuri, tobas, diabladas, kullawada, llamerada, caporales, morenada).

A babák jelmezén az inkák, a gyarmatosító spanyolok, az afrikai rabszolgák, a mai indiánok és a meszticek jellegzetes karneváli öltözeteit láthatjuk.

A kiállítás harmadik egységében látható, hagyományos módon szőtt és különböző funkciójú alapanyagokból készített perui és bolíviai tárgyak közös jellemzője, hogy eladásra készültek. Ezeket nem csak az odalátogató turistáknak kínálják, hanem európai nagyvárosok egzotikus boltjaiban is árusítják. A tárgyak bemutatják a kultúrák párbeszédét, és illusztrálják azt a folyamatot, amelynek során a hagyományos anyagok, formák, szimbólumok szerepe megváltozik, és létrejönnek a nyugati társadalmakban élők számára is esztétikus és funkcionális tárgyak (kabát, sapka, telefon- és szemüvegtartó, táskák). Külön említést érdemel az a sakk-készlet, amely valós történelmi eseményre, a spanyol hódításra utal: a bábuk egyik csoportja inka, a másik spanyol harcosokat ábrázol.

A kerámiagyűjtemény értékes kollekcióval gyarapodott: Téglás Péter Pál gyűjteményét leánya ajándékozta a múzeumnak. A tárgyak a gyűjtő lakásának berendezéséhez tartoztak. Téglás Péter Pál 19. századi kerámiatárgyak mellett kortárs alkotásokat is gyűjtött, elsősorban Mezőtúron, ahová rokoni szálak is fűzték, valamint Korondon. A bemutatott tárgyegyüttes megközelítőleg a negyede az ajándékba kapott gyűjteménynek.

A Rajz- és nyomatgyűjtemény több ezer tételből álló ajándékkal gyarapodott az elmúlt évben. Dombyné Szántó Melinda művészetpedagógus és Kerékgyártó István, a Művelődéskutató Intézet főmunkatársa a közel húsz éven át működő budapesti Barcsay Gyermekképzőművészeti Kör tagjainak alkotásait, a Kör tevékenységével kapcsolatos emlékkönyveket, dokumentumokat ajánlotta fel a múzeumnak. A kiállítás csak ízelítőt nyújthat ebből a gazdag anyagból, a bemutatott grafikák témája elsősorban a népszokásokhoz kapcsolódik.

Az Archívum másik jelentős, ajándékba kapott anyaga Botló Károly 13000 felvételből álló diagyűjteménye és annak digitális másolata. A kiállításon bemutatott diákat az adományozó a selyemút bejárásakor készítette. A MaDok program 2009 őszén hirdetett EtnoMobil kampánya a városi utazási szokások, élmények, tapasztalatok dokumentálását tűzte ki célul. A résztvevők írásai, fotói a múzeum honlapjára kerültek. A kampány kezdeti és záró időszakához számos rendezvény kapcsolódott. A kiállítás a fotódokumentációból válogatott anyagot és Baranyovics Borisz molinóját mutatja be.

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK