Kutatószolgálat

Útmutató a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiben végzett kutatáshoz

 

Tisztelt Látogatók!

A Néprajzi Múzeum költözését előkészítő munkálatok miatt az Etnológiai Archívum kutatószolgálata átmenetileg szünetel. Ez időszak alatt csak az Etnológiai Archívum online állományai (http://gyujtemeny.neprajz.hu/neprajz.start.php) kutathatók. Digitális másolatok rendelése továbbra is lehetséges az online állományokból az archivum@neprajz.hu emailcímen (+36/1/473-2413) a megfelelő űrlapok kitöltésével (https://neprajz.hu/gyujtemenyek/reprodukcios-szolgaltatasok.html).

Megértésüket köszönjük!

 

A Néprajzi Múzeum műtárgynyilvántartásaiban, archívumaiban és műtárgygyűjteményeiben csak érvényes kutatási engedéllyel rendelkező személy végezhet kutatómunkát. Kutatási engedélyt előzetesen, írásban kell igényelni. Az engedélykéréshez szükséges űrlap itt tölthető le. Kérjük, a kitöltött űrlapot küldje el az archivum@neprajz.hu címre, vagy töltse ki személyesen az Etnológiai Archívumban (földszint 16-os számú iroda).

A kutatási engedélyt a múzeum főigazgatója adja ki a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül, figyelembe véve az érintett gyűjtemény vezetőjének véleményét.

Nem adható ki kutatási engedély a 47/2001. (III. 27.) számú kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt esetekben, illetve megtagadható az engedély kiadása a rendelet 3. § (2), a 4. § (2), 5. § (2), (3) és (4), illetve a 6. §-ban foglaltak alapján, továbbá a levéltári jellegű anyagok esetében az 1995. évi LXVI. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével.

A kutatási engedély kutatói nyilatkozatottal együtt érvényes, amelyet tartalmaz az engedélyt kérő űrlap, így annak aláírásával a kutató igazolja, hogy ismeri és betartja a Néprajzi Múzeum kutatási szabályzatát, tudomásul veszi a szerzői jogok védelmére, a publikálási korlátozásokra és a hivatkozás rendjére vonatkozó szabályokat, továbbá kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a kutatott anyag felhasználásával készült későbbi publikációinak bibliográfiai adatait elküldi a Néprajzi Múzeumnak.

A műtárgy- és az archivális gyűjtemények részletes bemutatása itt olvasható.

A helyszíni kutatás előtt kérjük, tekintse meg on-line adatbázisunkat, ahol megtalálja a múzeum által eddig digitalizált műtárgyakat, fotókat, rajzokat, filmeket és archív népzenei felvételeket!

 

HELYSZÍNI KUTATÁS A MŰTÁRGYGYŰJTEMÉNYEKBEN

MŰTÁRGYNYILVÁNTARTÁS (műtárgyadatbázis)

Kutatható érvényes kutatási engedéllyel, előzetes időpontegyeztetés alapján. A kutatás helyszíne a Nyilvántartási és Digitalizálási Főosztály (földszint 5-ös számú iroda), elérhetősége +36 (1) 473-2451.

GYŰJTEMÉNYI RAKTÁRAK

Változás 2016. januárjától a Néprajzi Múzeum tárgyi gyűjteményeiben végezhető egyéni kutatásban!
2015-ben megkezdődtek a Néprajzi Múzeum költözést előkészítő munkálatai. Az ezzel összefüggésben lévő feladatok, amelyek elsősorban a műtárgygyűjteményeket érintik, a 2016-os évtől még fontosabbá válnak. Az elkövetkezendő időszakban a tárgyi gyűjtemények teljes körű áttekintése, a szükséges revíziók, állományellenőrzések, raktárrendezések jelentik intézményünk számára az alapvető teendőket. A gyűjtemények rendezése során a könnyebb áttekinthetőség, a tárgyak új elhelyezési rendjének megtervezése, valamint munkáink racionalizálása érdekében a Néprajzi Múzeumnak korlátoznia kell a tárgyi gyűjteményekben való kutatást.

Ennek értelmében:
2016. március 1-től minden műtárgygyűjteményi raktári kutatást bizonytalan időre szüneteltetünk.

Az Etnológiai Archívumban történő kutatást ezek az intézkedések egyelőre nem érintik.

 

HELYSZÍNI KUTATÁS AZ ARCHIVÁLIS GYŰJTEMÉNYEKBEN (Etnológiai Archívum)

A Néprajzi Múzeum archivális gyűjteményei kutathatók érvényes kutatási engedéllyel, kereshetők kézi katalógus segítségével: földrajzi, szak-, illetve egyes gyűjteményekben szerzői mutatók alapján.

Az archívumi kutatószolgálat nyitva tartása:
kedd, szerda, csütörtök 10.00 - 16.00

További információ:

Etnológiai Archívum (földszint 16-os iroda), archivum@neprajz.hu, +36 (1) 473-2413