Hírek

Sátor határok nélkül – Tent without borders

A Néprajzi Múzeum a Sziget Fesztiválon 2016. aug. 10. - 2016. aug. 16.

Újra a Sziget Fesztiválon a Néprajzi Múzeum. A párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeummal (Musée national de l'histoire de l'immigration) közösen önálló, kiemelt programhelyszínt szervez, melynek témája a migráció és a menekültkérdés. A Sátor határok nélkül program célja, hogy megmutassa, a néprajz nemcsak letűnt korokról, hanem kortárs világunk társadalmi és kulturális változásairól is fontos dolgokat tud elmondani.

A Múzeumi Negyedben először megjelenő francia múzeum és a vele együttműködő budapesti Néprajzi Múzeum közös kiállítással és interaktív programokkal járja körül a határok és migráció témáját. A határok kijelölése és a határok átlépése az emberiséggel egyidős világjelenség és problémakör. Milyen valós és képzelt, természetes és épített határtípusok vannak a világon? Lehet, hogy a határok a másiktól való félelem jelképei? Mi a szerepük és hatásuk az emberek mobilitására?
A párizsi múzeum a Szigetre készített rendhagyó tárlata ötvözi a történelmi, geopolitikai és művészeti nézőpontokat, gazdag fotóanyaggal és kutatási eredményekkel várja a látogatókat. A kiállítás történelmi, földrajzi és művészeti fogódzókat kíván nyújtani a jelen helyzet megértéséhez.

A budapesti Néprajzi Múzeum a vándorló és talált tárgyakra fókuszál. Bemutatja a szerb-magyar határmezsgyén a migrációs hullám után talált dolgokat, és felteszi a kérdést: mit üzen számunkra egy muszlim női kendő, egy fogkefe, egy SIM-kártyatartó, egy fél pár cipő, vagy egy pillepalackból kialakított pohár. Ezek  segítenek mindannyiunknak jobban megérteni egy 21. századi sorseseményt. Hogyan kerülhet máris múzeumba és egyben bemutatásra egy olyan tárgy, amely még része egy éppen zajló történelmi eseménynek? Láthatóak lesznek a gyűjtés során készített fotók is, az Ethno Fiction program keretében pedig a szigetlakókkal közösen próbáljuk meg értelmezni a tárgyakba sűrített élethelyzeteket, személyes sorsokat.

A naponta jelentkező játékok is a fenti témákat járják körbe. A Passzázs Hungáriában történészek segítségével mindenki megvizsgálhatja, hogy a Kárpát-medencéből nézve az ő népe részt vett-e migrációs folyamatban az elmúlt 2000 évben, emellett az aktuális egyéni mobilitásokat is ábrázoljuk egy kollektív világtérképen. A nap műtárgya programban minden nap egy-egy bevándorló tárgyát és személyes történetét állítjuk reflektorfénybe. Emellett láthatók lesznek az Idegenek a kertemben c. dokumentumfilm gyűjtemény darabjai, a Világpark játszótéren pedig bevándorló vendégeink saját népük jellegzetes szabadtéri játékaival invitálnak közös játékba.

Határaink címmel ruha design workshop lesz a Grey Box Projects csapatával augusztus 12-13-14-én, ahol egyéni és csoportos improvizációs gyakorlatok formájában foglalkozunk saját testi-, lelki-, és érzelmi- határainkkal, több mint százötven egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával. Augusztus 13-án török DJ-k, az AYKU Duo az első németországi vendégmunkás generáció zenéiből válogatnak, ahol keveredik a szórakoztatás, a meglepő történetekkel teli információ, és természetesen sok remek muzsika. A Sátor határok nélkül programhelyszín kerekasztal beszélgetései pedig olyan témákkal foglalkoznak, mint az európai identitás változása, vagy a migráció és a zene kapcsolata, de szó lesz a DiverCityről, a várost és a múzeumot összekötő nemzetközi múzeumpedagógiai kísérletről is.
A közvetítésben végig szakértő interpretátorok vesznek részt, a kiállítást és állandó programokat pedig folyamatos filmvetítés és kerekasztal-beszélgetések egészítik ki. Emellett az érvényes Sziget belépővel rendelkezők egészen augusztus 31-ig kedvezményes belépésre jogosultak a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Részletes program
Minden nap 13-20 óráig:


Interaktív tárgytörténetírás. A határon gyűjtött tárgyak hallgatagok: személyes történetüket nem ismerjük, ezért a szigetlakók fantáziájára bízzuk őket. Párbeszédre hívunk, hogy közösen próbáljuk meg értelmezni a tárgyakba sűrített élethelyzeteket, személyes sorsokat. Határtalan fantáziával megszólaltatjuk a röszkei határon talált hallgatag fél pár gyerekcipőt, hidzsábot, napszemüveget, arab nyelvkönyvet, angry birds kifestőt, hajójegyet, szállodai szappant és superman-es műanyag tányért.


Vajon mit raknál bele a bőröndödbe, ha el kellene hagynod az otthonodat és hosszú évekig vagy akár életed végéig egy másik országban kellene élned?  A Néprajzi Múzeum kutatói az elmúlt években arra kértek Budapesten élő bevándorlókat, hogy válasszák ki egy számukra fontos, Magyarországra hozott tárgyukat és meséljék el annak történetét. A tárgytörténeteken keresztül különböző személyes sorsok, életutak, sikerek és kudarcok, érzések, vágyak tárultak fel, amelyek nemcsak a bevándorlásról és a bevándorlókról, hanem rólunk, magyarokról is sok mindent elárultak. A programban minden nap egy-egy bevándorló tárgyát és személyes történetét állítjuk reflektorfénybe.


Az „Idegenek a kertemben” egy migrációval foglalkozó dokumentumfilmekből álló gyűjtemény. A filmek Európában élő bevándorlók életmódját, alkalmazkodási stratégiáit, nehézségeit és sikereit mutatják be – egyéni és közösségi sorsokon keresztül szólnak elszakadásról és beilleszkedésről, régi és új otthonról, hazáról, családról, barátságról.


Interaktív táblás játék és európai nemzetiségi vetélkedő a Kárpát-medencei migráció történetéről. 40 híres európai történelmi személyiség és 40 hétköznapi ember között lehet választani. Ki az közülük, aki az elmúlt 2000 évben letelepedett nálunk? Ki az, aki csupán átvonult rajtunk? Ki az, aki soha nem járt felénk? A te őseiddel mi a helyzet?


Kollektív világtérkép készítés a szigetlakók egyéni mobilitásairól. Jelöld be, hol születtél és hol élsz most! Mi az ábra?


Nyereményjáték. A cél felismerhetetlennek tűnő hétköznapi tárgyak megfejtése.


Vajon Te hogyan állnál helyt Lima külvárosában, vagy egy jurta mellett a mongol sztyeppén? Próbáld ki magad a mongol birkózást és a birkabokacsont lövészetet, az andoki lengőlabdát és krumpli táncot, a kubai baseballt és dominót, és az oroszok kedvenc játékát, ami a golf egyik őse, a "gorodki". A Világpark egy rendhagyó kulturális expó, ahol a Magyarországon élő andokiak, kubaiak, mongolok és oroszok mutatják be kultúrájukat hagyományos sportjátékaikon keresztül.


Az olvasósarokban a budapesti Néprajzi Múzeum migrációs témájú kiadványaiban lehet elmélyülni: Az otthon tárgyai. Képeskönyv a magyarországi bevándorlók tárgykultúrájáról (2014), Vándorló tárgyak. Bevándorlók tárgykultúrája Magyarországon (2014).

Augusztus 11. 17.00 - 19.00 DIVERCITY – projektbemutató

Nemzetközi múzeumpedagógiai projekt a kulturális sokszínűségről. Bemutatjuk azokat a módszereket, amelyeket az elmúlt másfél évben hat ország szakemberei fejlesztettek és teszteltek azért, hogy élővé tegyék a város és a múzeum kapcsolatát. A projektben résztvevő múzeumidegen fiatalok rácsodálkozhattak arra, hogy a múzeum képes őket a saját nyelvükön megszólítani, hogy nyitott és elfogadó mindenfajta másság iránt, hogy értékeli és helyet ad a kulturális különbségeknek, és nemcsak a közönségével, hanem a városi környezetével is képes a párbeszédre.
Moderátor: Foster Hannah Daisy muzeológus, beszélgetőtársai: Földessy Edina muzeológus, Joó Emese múzeumpedagógus (Néprajzi Múzeum, Budapest), és a projektben résztvevő fiatalok

 

 

 

Augusztus 12. 13.00 - 16.00 GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – FASHION DESIGN WORKSHOP
Egyéni és csoportos improvizációs gyakorlatok formájában foglalkozunk saját testi-, lelki-, és érzelmi- határainkkal, több mint százötven egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával. A tartalom és a forma összefüggéseit szem előtt tartva "játszunk" a ruhákkal és a ruhák adta szituációkkal, illetve a ruhák és a test közötti kapcsolattal és térrel. Szólóban, duettben és csoportos produkciókban tekintjük át az emberi test vizuális és fizikai lehetőségeit, a test és egyén, az egyén és ruha viszonyának széles spektrumát.
A workshopot Ádám Anna, Almási Szabina és Piróth Tímea vezeti.

Augusztus 12. 17.00 - 19.00 Hogyan alakulnak át az európai identitások, az EU és határai a kortárs migrációs mozgások hatására?
Kerekasztal beszélgetés, amelynek témája a menekültpolitika, és amelyet akadémiai nézőpontból, egy nemzetközi szervezet szempontjából és végül, de nem utolsó sorban a migránsok szemszögéből járunk körül. 2015 nyarán több száz migránst állított meg a magyar határőrség Röszkénél, majd szállított Budapestig, ahol újabb nehéz helyzet alakult ki a Keleti pályaudvarnál. Ezek a megmozdulások a nyílt erőszak és az államok vonakodó bűnrészessége közötti ingadozás drámai megnyilvánulásai voltak, amik "Európa" határainak visszaállítását célozták a migráns mozgások "javíthatatlan autonómiájával" szemben. Úgy tűnt, hogy az európai államok területileg definiált szuverenitását éri támadás. Hogyan reagálnak a különböző szereplők ebben a helyzetben?
Moderátor: Árendás Zsuzsa kutató munkatárs (CEU), beszélgetőpartnerek: Prem Kumar Rajaram egyetemi docens (CEU), Celine Cantat egyetemi docens (CEU), Simon Ernő (UNHCR) Magyarország szószólója, Basil Hararah és Behrooz Torki bevándorlók.

Augusztus 13. 13.00 - 16.00 GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – PERFORMANSZ WORKSHOP

Augusztus 13. 17.00 – 19.00 Migráció, zenei irányzatok és kulturális nemzeti örökség
Kerekasztal beszélgetés, amelynek témája a zenész bevándorlók hatása a befogadó ország zenei kultúrájára. A migránsok magukkal viszik a zenéiket és néha a csomagjaikban cipelik a hangszereiket is. A letelepedési országba bevezetnek máshonnan jövő zenei irányzatokat, amelyek aztán átöröklődnek a más gyökerű lakosságra és a saját leszármazottaikra is, így gazdagítva a közös kulturális örökséget. A zenészek és a külföldi együttesek olyan európai országokban turnéznak, amelyekben sokszor velük azonos származásúak is élnek: a saját országbeli közönségükön túlnyúló közönséget is elérnek, ami egyesek számára jelentős sikert hoz. Franciaországban a más országból érkezett zenészek hatása a francia alkotói közegre az 1970-es évektől hangsúlyos, és kialakult a “világzene” (musique du monde) elnevezés.
Moderátor: Marie Poinsot, a Hommes et Migrations c. folyóirat főszerkesztőnője, beszélgetőtársai: François Bensignor zenetörténész, Naïma Yahi történész és Weyer Balázs újságíró.

Augusztus 13.  19.00 – 20.00 AYKU DJ-Duo - zenei program
Imran Ayata és Bülent Kullukcu kutatást végzett a barátaik, szüleik és rokonaik bakelit gyűjteményében. Az eredmény: egy ritka zenei összeállítás az első németországi vendégmunkás generáció zenéiből, amiket a híres Trikont lemezgyártó cég adott ki. A vendégmunkás DJ-k egy képzeletbeli zenei utazásra kalauzolják a hallgatóságot, ahol keveredik a szórakoztatás, a meglepő történetekkel teli információ, és természetesen sok remek muzsika.

Augusztus 14. 14.00 – 16.00 Határok, konfliktusok és menekülés Európa felé
Kerekasztal beszélgetés, amelynek célja, hogy körképet adjon a migránsok aktuális helyzetéről Európa határainál, a jelenkori valóság jobb megértése érdekében. A Földközi-tenger a történelem során mindig kaput jelentett Európa felé mindazok számára, akik az országukat évek óta sújtó háborúk, politikai és vallási konfliktusok elől menekültek el. Miért nem őrizte meg az európai közvélemény a múlt emlékeit? Hogyan tekintenek a migránsokra a hatóságok? Hogyan tekintenek Európára? Milyen lehetőségeik vannak a maradásra és a menekült státus elnyerésére? Milyen képet alkotnak arról a társadalomról, amelyben megpróbálnak letelepedni?
Moderátor: Marie Poinsot, a Hommes et Migrations c. folyóirat főszerkesztőnője, beszélgetőtársai: Yvan Gastaut történész (Université Nice Sophia Antipolis), a Határok című kiállítás kurátora és Örkény Antal szociológus (ELTE TÁTK).

Augusztus 14. 16.00 - 19.00 GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – PERFORMANSZ WORKSHOP

Augusztus 14. 19.00 - 20.00 GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – RUHAPERFORMANSZ SHOW
A performansz és a divatbemutató határán lévő élményalapú előadás személyes és kollektív határainkat járja körbe, több mint százötven ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával. Szó lesz szubjektív térképekről, pszichogeográfiáról, olyan fiktív és valós terekről, melyeket személyes életutaink, vándorlásaink, találkozásaink, utazásaink történetei népesítenek be. A határok vizsgálásán túl a határok lebontásáról is szó lesz: fizikai, pszichológiai és érzelmi értelemben egyaránt.
Alkotók, Előadók: Alacsony Zsóka, Almási Szabina, Ádám Anna, Fodor Orsi, Molnár Gyuri, Piróth Tímea és a Gray Box Projects workshopok résztvevői.

Augusztus 15. 17.00 – 19.00 Gazdasági migráció? Gazdaság és migráció? Veszély vagy esély?
Kerekasztal beszélgetés, amelynek témája többek között a gazdasági migráns alakjának genezise és használata a politikában és a médiában, a gazdasági migráció társadalmi elfogadása Magyarországon és más országokban, a migráció különböző fajtái: az osztályozás lehetőségeiről és hasznáról, a migráció lehetséges és valós gazdasági hatásai térségünk fejlődésére, a migráció munkaerőpiaci hatásai, a bevándorlás és kivándorlás Magyarország szempontjából: esély vagy veszély?
Moderátor: Szántó Diana kulturális antropológus (Artemisszió Alapítvány), beszélgetőtársai: Melegh Attila szociológus (Budapesti Corvinus Egyetem), Hárs Ágnes közgazdász (Kopint-Tárki), Örkény Antal szociológus (ELTE TÁTK).

 

A program facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1684142108576567/

 

JEGYEK