Hírek

Múzeum szemüvegben

Beszélgetés Fejős Zoltán Új helyek, új metaforák című könyvéről 2018. jún. 26.


A Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN Kávézó új sorozatot indít: MÚZEUM SZEMÜVEGBEN címen. A sorozat célja a kritikai múzeumi műveltség képviselete és terjesztése oldott szakmai beszélgetések szervezésével. Az első alkalom Fejős Zoltán Új helyek, új metaforák című könyvének kritikai feldolgozása a szerző meghívásával.

A beszélgetés vendége és a kötet szerzője: Fejős Zoltán
A beszélgetés házigazdái: Frazon Zsófia és Wilhelm Gábor

Időpont: 2018. június 26. kedd, 18.00 óra
Helyszín: LUMEN Kávézó (Budapest, Horánszky u. 5.)

Fejős Zoltán Új helyek, új metaforák. Közelítések a jelenkor múzeumi etnográfiájához című könyve (2017) a múzeum, a jelenkor és az örökség összefüggéseit vizsgálja, fogalmi, módszertani és gyakorlati szinten, az elméleti irodalom, nemzetközi és magyarországi példák elemzésével. A kutatás legfontosabb célja olyan tendenciák feltérképezése, amelyek meghatározzák és alakítják a mai múzeumok gyűjteményeit, a múzeumokról kialakított dialógust, múzeum és közönség, továbbá tárgy, kutató, gyűjtemény és tudás egymással összefüggő jelenkori rendszerét.

A társadalmi felelősség válhat-e hosszabb távon a múzeumi munka részévé? Problémának vagy lehetőségnek tekintjük a társadalmi múzeumok perspektívájából a mindennapi, banális tárgyakat? A kortárs jelenségeket feldolgozó múzeumi munkában milyen szerepe van a kutatás, a gyűjteménygyarapítás és a kiállítás lehetőségeinek? A kortárs társadalom, a mai tárgyak múzeumi feldolgozásának vannak-e konfliktusos vetületei? A múzeumok megtalálják-e a hangot a társadalom különböző csoportjaihoz? Tartalmai kérdéseken kívül lehetőség van-e az alkalmazott módszerekről is párbeszédet kezdeményezni?

Pontosan kezdünk, minden érdeklődőt részvételre biztatunk!


Fejős Zoltán: Új helyek, új metaforák. Közelítések a jelenkor múzeumi etnográfiájához.
Studia Folkloristica et Ethnographica
Debrecen, Debrecen University Press 2017
425 oldal
Borítóterv: Gerhes Gábor

A könyvbemutató beszélgetés eseménye: https://www.facebook.com/events/665076203832862/
A MaDok-program Facebook profilja: https://www.facebook.com/madokprogram/
A MaDok-program weboldala: http://www.neprajz.hu/madok 

JEGYEK