Hírek

A Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyén

2024. júl. 19. - 2024. júl. 28.

A Művészetek Völgye látogatói 2024-ben is találkozhatnak a Néprajzi Múzeum kitelepülésével a fesztiválon július 19-28. között. A Cirque de Tókert területén felépített múzeum-sziget változatos és izgalmas programokkal, továbbá az Etnoshop legújabb tervezői termékeivel várja az érdeklődőket. Az exkluzív múzeumi ajándéktárgyak a kapolcsi Petőfi utcában található  sátorban érhetők el, ami egy különleges játék kezdő pontja is egyben.

A türelemüvegen innen és túl - interaktív közösségi játékpavilon nyitvatartási időben 10:00 és 18:00 közt egy másik dimenzióba vezeti a fesztiválozókat. Olyan tevékenységekbe folyhatunk, amelyek megállásra, lelassulásra, türelmes pepecselésre késztetnek bennünket. A pavilonban - amellett, hogy mi is egy türelemüveg részévé, folyton változó jelenetének figurájává válhatunk - a türelemüveg-készítés jellemzőivel is felvértezhetjük magunkat, ráadásul játékokon keresztül. Az interaktív kiállítást napközben családi- és gyermekfoglalkozások, előadások kísérik. 

Az egésznapos ügyességi türelemjátékok mellett minden nap MÉTA BABA delelő foglalkozással várják a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai a kisgyerekes családokat mesével és énekléssel egybekötött pihenésre, szundikálásra. A délutáni órákban naponta állandó elemként szerepel az Éjszakázz a múzeumban című múzeumi program Művészetek Völgye fesztiválra szabott bemutató verziója, ahol a családok múzeumpedagógusok segítségével körbejárhatják az alvás témáját.

Emellett lehetőség nyílik a múzeum által leselejtezett molinó anyagokból táskát és kiegészítőket készíteni egy kreatív upcycling workshopon a Paperbox csapatával, az érdeklődők megismerhetik a Néprajzi Múzeum és a Metropolitan egyetem együttműködéseben készült kreatív pályázati diákmunkákat és élvezhetik a HolddalaNap zenekar családi koncertjét a múzeum udvarában.

Mi több, a múzeum ősszel nyíló Gyűjteményi Állandó kiállításába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a múzeum által szervezett pontgyűjtő játék állomásait végig járva és a kurátori beszélgetésekbe bekapcsolódva.

 

 

Részletes program: MV | Cirque du Tókert (muveszetekvolgye.hu)

 

A türelemüvegen innen és túl - interaktív közösségi játékpavilon – minden nap / 10:00-18:00

Mik azok a tevékenységek ma, amelyekért hajlandóak vagyunk egy picit megállni, lelassulni? Türelemmel elpepecselve csinálni valamit, kiszakadni a valóságból egy kis időre.

A pavilonban és a körülötte kihelyezett játékokkal különleges nézőpontokból lehet ismerkedni a türelemüveg-készítés jellemzőivel: az aprólékossággal, a kitartással, a koncentrációval, a logikával, a türelemmel… Az interaktív kiállítást napközben családi- és gyermekfoglalkozások, előadások kísérik. 

 

Éjszakázz a „múzeumban”! – minden nap / 16:30-17:30

A Néprajzi Múzeum gyermekmúzeumi projektjében kipróbálhatóak különféle fekvőhelyek és alvási szituációk úgy, hogy akár a múzeumban is lehet aludni egy egész este folyamán. A múzeum különleges tárgyai a fesztiválon is kipróbálhatóak, miközben az alvásra, annak kultúrájára is rátekinthetnek az érdeklődők.

 

Pontgyűjtő játék a fesztivál területén – minden nap / 10:00-17:30

A pontgyűjtő játék állomásait végigjárva az érdeklődők a Gyűjteményi Kiállítás nyolc témájával ismerkedhetnek meg. Játéklapot a kiindulási ponton, a múzeum Etnoshop standjánál lehet felvenni a kapolcsi Petőfi utcában és a múzeum helyszínén, a Tókertben a Néprajzi Múzeum program udvarában kell leadni, a Türelemüveg pavilonban. A játékban résztvevők között minden nap végén 17:30-kor, 5 db családi belépőre szóló vouchert sorsolunk ki.

 

Völgymuzsika - a HolddalaNap Zenekar családi koncertje – 07.21 / 15:00-16:00

A Néprajzi Múzeum anyagához is kapcsolódó koncert pergő muzsikaszóval pezsdíti a völgy vándorait: hazai s más népek zenéi, vígasság, közös dalolás formájában.
 

MÉTA baba- Fesztivál - kultúrába cseperedünk – 07.20 – 10:30-11:30

Múzeumi élményfoglalkozás szülő-baba (0–3 év) párosoknak. A Néprajzi Múzeum tárgyai segítségével mondókázva, beszélgetve és közösen alkotva foglalkozunk a szülőség korai fázisával. Barátságos beszélgetőkörbe kapcsolódhatunk be egy pedagógiai szakpszichológus, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens kérdései és segítő válaszai mentén. Közös szülő-baba alkotás során mélyülhetünk el a különböző anyagok és textúrák felfedezésének örömében, maszatolva és tapicskolva tapasztalhatjuk meg a gyerekekkel közös aktivitás feltöltő erejét.

 

MÉTA baba – Delelő – minden nap / 13:00-13:30

Altatás, szundítás, pihenés és szendergés: ebéd utáni közös mesére várjuk a szülő- baba párosokat a Néprajzi Múzeum sátrába, ahol közös történetmondással és ringatással, halk együtt zenéléssel pihenjük ki a délelőtt fáradalmait és nyerünk új energiákat a délutánhoz.

Vedd fel velünk a ritmust, hogy a fesztiválon a legkiesebbek is a legjobb formájukat hozzák!

 

Terepmunka – 07.22 / 15:00-16:00 // 07.23 / 11:00-12:00

Betekintés a Néprajzi Múzeum új Gyűjteményi kiállításába és a múzeumban folyó terepmunkába

 

Kreatív upcycling workshop motívumokkal – 07.26 / 14:00-18:00 // 07.27 / 14:00-18:00

Egy workshop iparművész/ művészetterapeuta vezetőkkel, ahol a Néprajzi Múzeum által már nem használt, kidobásra ítélt műanyag, textil vagy papír alapú reklámhordozóiból újabb tárgyat készíthetnek a résztvevők.

 

METU x Néprajzi Múzeum – 07.24 / 10:00 - 18:00

Bemutatkoznak az Etnoshop terméktervezési pályázat legjobbjai.