Hírek

Közös missziónk a műtárgyak megőrzése

Csapatmunka a múzeumokban

A múzeumi területen dolgozók közös missiójára és minden múzeumi kolléga összefogására fókuszált az a szakmai program, amelyet a Kuny Domokos Múzeum látott vendégül április végén. A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság (MÁB) szakmai ismeretterjesztő előadásokkal hívta fel a figyelmet a megelőző műtárgyvédelem fontosságára a Komárom-Esztergom vármegyében működő muzeális intézmények dolgozóinak körében. A program elsősorban olyan múzeumi kollégáknak kívánt betekintést nyújtani az állományvédelem gyakorlatába, akik kevésbé ismerik még ezt a területet, így az üzemeltetési, takarítási munkatársakon, teremőrökön keresztül, gazdasági területen dolgozó szakembereken át, muzeológus kollégákat invitált az eseményre a vármegyei múzeum állományvédelmi felelőse, Merkl Máté.

Fotó: Kovácsné Horváth Viktória
Fotó: Kovácsné Horváth Viktória

Orosz Péter előadásában kiemelte, hogy közös feladatunk – múzeumban dolgozókként - a kulturális örökség részét kepéző műtárgyak hosszútávú megőrzése. Minden szakmai előadás hívó szava a prevenció volt, hiszen a műtárgyak védelme érdekében számos megelőző intézkedést tehetünk. Az állományvédelmi munka során, a megfelelő technológiák, anyagok helyes megválasztásával egyszerre, tömegesen és folyamatosan lehet biztosítani az egyes helyiségekben (kiállítóterekben, raktárakban) elhelyezett több száz, vagy több ezer műtárgy védelmét. Éppen ezért a megelőző műtárgyvédelem költsége jóval kisebb – jóval hatékonyabb eredményeket lehet elérni már egy kis figyelemráfordítással is –, mint a bekövetkezett károk rendbehozatalának (kármentesítés, restaurálás) költsége, amely akár egyetlen károsodott műtárgy esetében is több százezer, vagy több millió forintba is kerülhet; sőt sok esetben a károsodások nyomai még restaurátori beavatkozással sem kezelhetők, illetve tüntethetők el. 

A szakmai nap előadásai:

A múzeumi állományvédelmi tevékenység
Műtárgyterekre ártalmas környezeti hatások
Műtárgyterek kialakítása

Orosz Péter /MÁB tag, Néprajzi Múzeum - állományvédelmi csoportvezető/

Fotó: Csikós Gábor
Fotó: Csikós Gábor

Műtárgyterek szellőztetése és takarítása
Múzeumi kártevők és a penész megjelenése

Sipeki Zoltán /MÁB tag, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezető/

Fotó: Csikós Gábor
Fotó: Csikós Gábor

Műtárgyakban rejlő veszélyes anyagok 

P. Holl Adrien /állományvédelmi szakértő, levéltári főrestaurátor/

Fotó: Csikós Gábor
Fotó: Csikós Gábor

A Tatai vár Lovagtermében zajló szakami eseményt Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató köszöntőjével nyitotta meg. Ezúton is köszönjük a Kuny Domokos Múzeumnak a helyszín biztosítását, a vendégek invitálását, az intézmény minden kollégájának érdeklődő jelenlétet és Kovácsné Horváth Viktória (kommunikáció és programszervezés) segítőkész munkáját.

Az előadásokat kötetlen szakmai beszélgetés követte, ahol a jelenlévők megvitathatták aktuális problémáikat, felmerülő kérdéseiket a szakemberekkel. Az ismeretterjesztő nap a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésben, a Petőfi Kulturális Program részeként valósult meg.

A MÁB további együttműködés reményében, hamarosan, újra ellátogat Tatára, mivel a vármegyei állományvédelmi felelősök számára nyitott konzultációs nap őszi alkalmának a múzeum ad otthont.

Fotó: Kovácsné Horváth Viktória
Fotó: Kovácsné Horváth Viktória

 

JEGYEK