Írta: Csupor István és Füvessy Anikó

A miskakancsó

A Néprajzi Múzeum tárgykatalógusai 20.

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2014. 160 p.

A miskakancsó a köz- és magángyűjtemények közkedvelt darabjai közé tartozik, egyike a legkedveltebb magyar fazekasmunkáknak, amelyet szerte a világon jól ismernek, és - talán nem véletlenül - a magyarsággal azonosítanak. A stilizált huszárt ábrázoló, ünnepi miskakancsók hagyományosan ugyan csupán az Alföld egyes központjaiban készültek, de különlegességük, gazdag információtartalmuk miatt nagyon sokan szeretik és keresik ezeket a tárgyakat.

A Néprajzi Múzeum hatvankilenc darabot őriz az 1820-as és az 1930-as évek közötti mintegy százhúsz évből, ezenkívül más köz- és magángyűjteményből is ismerünk legalább ugyanennyit. A miskakancsó alapjaiban alföldi fazekasok kezén született meg, az első darab Hódmezővásárhelyről származik, és 1824-es évszám szerepel rajta. Ezt követően terjedhetett el más alföldi központokban, így elsősorban Mezőcsáton, Tiszafüreden, Mezőtúron, valamint néhány nem azonosítható helyszínen.

Reméljük, hogy e katalógus révén előkerülnek majd eddig nem ismert vagy elveszettnek hitt miskakancsók is, megnyílnak olyan gyűjtemények, amelyekről eddig nem volt tudomásunk, és folytathatjuk e kutatást, immár a mostaninál is jelentősebb számú tárgy bevonásával.