Írta: Gráfik Imre

Céhemlékek

A Néprajzi Múzeum tárgykatalógusai 12.

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2008. 263 p.

A kötet a budapesti Néprajzi Múzeum Mesterséggyűjteményének anyagára (és néhány más gyűjteményből származó tárgyra) alapozva a céhes kézművesség emlékeinek műtárgykatalógus jellegű közlését tartalmazza. Érintőlegesen foglalkozik az Etnológiai Archívum papíralapú céhemlékeivel és a Kerámiagyűjtemény tárgyaival. Ez utóbbiak külön, önálló kötetetekben kerülnek feldolgozásra.
A katalógusban mennyiségükben és muzeológiai, tudományos értékükben a legjelentősebb tárgycsoportot a cégérek, a céhládák, és a céhbehívótáblák képezik. A kiadvány tartalmi tagolódása illeszkedik a magyarországi céh-kutatás által kialakított tematikához. Ez részben a magyarországi céhes emlékek közgyűjteményi műtárgykataszterére, részben pedig a kézműves hagyományokkal foglalkozó szaktudományok által kialakított rendszerezésre épül.
A kétnyelvű (magyar és angol) kötet az alábbi szerkezetben dolgozza fel a témát: Bevezetés; A magyarországi céhekről; A Néprajzi Múzeum céhes emlékanyaga; Céhes élet a Mesterséggyűjtemény tárgyainak tükrében; Műtárgykatalógus; Bibliográfia. A mintegy 210 műtárgyat elemző feldolgozás több mint száz fekete-fehér fényképpel, illetve grafikai ábrával, valamint több mint kétszáz színes, a tárgyakat teljes egészében és részleteiben bemutató műtárgy fényképpel illusztrált.

JEGYEK