Kiállítás

Néprajzi Múzeum 150. Képek - tárgyak - események

A Néprajzi Múzeum 150 éves történetét bemutató interaktív digitális kiállítás 2023. márc. 5. - folyamatosan
 
A kiállítás átmenetileg nem látogatható, kérjük, figyelje a nyitvatartást!
 
 
A Néprajzi Múzeum 2022-ben ünnepelte 150 éves évfordulóját, amely alkalomból a MÉTA térben megjelenő Néprajzi Múzeum 150. Képek, tárgyak események című digitális interaktív kiállítás is elkészült.
 
A digitális kiállítás a Néprajzi Múzeum történetének minden egyes évéből egy vagy több eseményt, történést emel ki. Új épületek, költözések, kiállítások, jeles személyek, kiemelkedő gyarapodások, gyűjtések, terepmunkák, múzeumi tudományos teljesítmények vagy egyszerű hétköznapi események képei elevenednek fel a különböző időszeletekben. Az 1871 és 2022 között eltelt időszak Magyarország és az emberiség történetében a magasztos események mellett a tragikus történések sorozta is, amely a múzeumi időben is látványosan tükröződik. Az interaktív digitális kiállítás különböző korok múzeumi eseményeinek felfedezésére invitálja az érdeklődőket, vagyis egy 150 éves időutazásra.

A digitális kiállítás részeként, 2024. március 5-től, a 150 év három eseményéhez kapcsolódó tárgyak is megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. 1880 volt egy egyetlen év, amikor nem sikerült múzeumi eseményt azonosítani, ezért egy 1880-ban készül pásztorművészeti tárgy, egy rühzsírtató képviseli ezt az évet. 1920-hoz kapcsolódik egy 1847-ben készült óntál, amely részét képezte annak a 2 ezer darabos gyűjteménynek, amit 1916 és 1920 között, az első világháború idején kötelezően beszolgáltatott fém tárgyak közül válogattak ki a múzeum munkatársai Budapesten. 1908-ban kezdte el Bartók Béla híres román népzenei gyűjtését, a fonográfhengerek eredeti dobozai és egy fonográfkészülék is megtekinthetőek a kiállításban.


Helyszín: MÉTA tér
 

A kiállítás kurátorai:

Bata Tímea
Fülöp Hajnalka
Granasztói Péter
Mészáros Borbála
Móser Tamás
Paréj Gabriella
Tasnádi Zsuzsanna
Szabó Magdolna
Tihanyi Anna

Projektvezető:
Granasztói Péter

Kommunikáció:
Berényi Marianna

Külön köszönet:
Csorba Judit, Horváth Kinga

Digitális alkalmazásfejlesztés: Back&Rosta Magic Wall

Project Manager: Medgyesi-Frank Katalin