Kiállítás

Háztörténetek

"Duna menti sorsok" 2002. okt. 25. - 2003. febr. 25.
Az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum által rendezett vándorkiállítás 15 kiválasztott ház segítségével mutatja be a Duna mentén élő németek (dunai svábok) elmúlt kétszáz évének fontosabb eseményeit. Az épületek Németországban, Magyarországon (Hartán, Veszprémben, Cikón és Csávolyon), Horvátországban, Jugoszláviában és Romániában találhatók és jelenleg is lakottak. A 15 ház mindegyike részben saját történetét meséli el, mely valamilyen formában kötődik a dunai svábokhoz (a lakó, tulajdonos, építő stb. révén), részben a lakóknak a szűkebbtágabb környezetükkel való kapcsolatát.

 

Az egyes háztörténetek természetesen legalább ennyire szólnak azokról a legkülönbözőbb etnikumhoz tartozókról, akik a házak megépülte óta a mai napig bennük éltek vagy élnek Az egyes házak mai állapotát fotók, jelenleg is használt tárgyak, interjúk ismertetik. Ezt egészítik ki a házra vonatkozó történeti adatok és a korábbi korszakokból való tárgyak, képek. A Néprajzi Múzeum által összeállított anyag egy hartai ház sorsát meséli el két nemzedék környezetének, lakáskultúrájának, hétköznapi és ünnepi tárgyainak segítségével. Ezek részben korábbi gyűjtések eredményeképp kerültek a múzeumba, részben új kutatások révén.

A kiállítás Baden-Württemberg tartomány fennállása ötvenedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat a keretében nyílik meg.

Rendező: Henrike Hampe
Felelős muzeológus: Lackner Mónika
 

JEGYEK