Kiállítás

Szerelem a levegőben

Szerelmi ajándékok a hagyományos szlovén kultúrában 2002. júl. 5. - 2002. okt. 12.
Szerelmi ajándékok a hagyományos szlovén kultúrában

A Szlovén Néprajzi Múzeum vendégkiállítása a 19. és 20. századi szlovén falusi fiatalok párválasztáshoz kapcsolódó szokásait és tárgyait mutatja be.

A tavasz Szent Vince, Szent Bálint és Szent György ünnepeivel kezdődik, őket követik a jegyespárok védelmezői: Páduai Szent Antal, Remete Szent Antal és Szent Ágnes. A kiállítás bemutatja az imákat és jövendöléseket, amelyeket a források szerint általában a lányok mondtak, hogy megtalálják jövendőbelijüket. A következő témát a változatos falusi munkák jelentik, amelyekben fiatalok és idősek egyaránt részt vettek, s amelyek kiváló alkalmat nyújtottak a találkozásra, ismerkedésre. Ugyanígy a vásárok is, ahol a fiatal férfiak gyakran ajándékokkal (mézeskalácsszívvel, kendővel, ékszerekkel) lepték meg kedvesüket, és mindent megtettek annak érdekében, hogy ők vásárolják a legszebb ajándékot. Az ajándékba szánt fatárgyakat különös gonddal készítették, dúsan faragták és festették, a tojásokat festéssel díszítették. A lányok süteménysütésben mutathatták meg tehetségüket. A szerelmi ajándékokat sokáig őrizgették az után is, hogy kikerültek a használatból.

A Szlovén Néprajzi Múzeum saját anyagát magánszemélyektől származó szerelmeslevél- és képeslapgyűjtemény egészíti ki. A kiállítást mai, modern szerelmi ajándékok sora zárja.

Rendező: Bojana Rogelj Skafar
Felelős muzeológus: Szacsvay Éva
 

JEGYEK