Kiállítás

Városképek

2004. nov. 30. - 2005. ápr. 10.
Grenoble, Berriat negyed és Budapest, Terézváros - ez az a két helyszín, amelyet a kiállítás fotográfiák, hangzó anyagok és szövegek segítségével a látogatók elé tár. A két várost nemcsak több mint ezer kilométer választja el egymástól, hanem alapvetően különböző történelmi fejlődésük is. Mi indokolja mégis az összevetést?

 

A kiállítás nem annyira összehasonlítani akar, hanem a kontraszton keresztül a francia és a magyar városnegyed közötti párhuzamokat próbálja megmutatni. A kétféle modell egymásnak tükröt tart saját maga megmutatásával-megnyilatkozásával. A megmutatás ugyanakkor nem arra épül, hogy a kiállítás a városi élet bonyolultságát leegyszerűsítse egy sor, az összevetés megkönnyítését célzó jelenségre. A fotográfiák inkább "kinyitják" egymás felé a két városrészt, felvillantják a város nehezen megfogható változékonyságát. A rendezők a két városi kerületet véletlenszerű és történelmi kölcsönhatások mindig alakulóban lévő eredményeként fogják fel. Ily módon próbálnak választ adni arra a kérdésre, hogy miben is áll egy városnak és lakóinak kapcsolata, mi egy-egy városrész sokat emlegetett "identitása".

A kiállítás első része a francia várost mutatja be, elsősorban a fotográfus, Michel Gasarian különböző méretű és installációjú fényképei - városképek, portrék -, valamint különböző családi fotók és interjúrészletek segítségével. A látogató sajátos városi térben sétál, amelynek során a külső városi terektől a belső, emberi intimitásokhoz juthat el. A második, terézvárosi rész főként Hajnal László Endre felvételein alapszik, de itt is olvashatók interjúrészletek, láthatók családi fotóalbumok, személyes emlékek. A város épületeivel, utcáival, "ízeivel", lakóival találkozhatunk, érzékelhetjük, hogyan élnek egymás mellett eltérő kisebbségi és csoportkultúrák, történeti korok és fejlődési utak jelképei, emlékek és vallások, különféle tér- és időhasználati szokások.

Az Artemisszió Alapítvány és a grenoble-i Musée Dauphinois kiállítása. A kiállítást először a grenoble-i Musée dauphinois mutatta be 2003. október 10-től, nyolc hónapon keresztül.

JEGYEK