Kiállítás

World Press Photo 2004

2004. okt. 15. - 2004. nov. 14.
A World Press Photo a fotós újságírás legnagyobb és legtekintélyesebb nemzetközi versenye. A kiállítás fotóit egy független nemzetközi zsűri válogatja Amszterdamban ez év elején. A képek bemutatják a világban történt eseményeket, ábrázolják a kor jelenségeit, de érintenek természeti, tudományos és művészeti témákat is.

 

A World Press Photo független, nonprofit szervezet; 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Működése őfelsége Bernhard, Hollandia hercege védnökségét élvezi.

Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ 35 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hét nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb munkáit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.

Komoly kiállítási programja szervezésén túlmenően a szervezet figyelemmel kíséri a sajtófotózással kapcsolatos fejleményeket. A World Press Photo évi rendes eseményei között egyre nagyobb szerepet játszanak az oktatási programok. Évente hatszor szervez szemináriumokat fejlődő országokban fotósok, fotóügynökségek és képszerkesztők számára. A Hollandiában évente megrendezésre kerülő Joop Swart Mesterkurzus tehetséges fotósokat segít pályájuk elején: gyakorlati tanácsokat kapnak, és a legkiválóbb sajtófotósok mutatják meg nekik, hogyan fejleszthetik szakmai tudásukat.

A World Press Photo nemzetközi szponzorai: a Canon, a KLM Royal Dutch Airlines, a TPG, a Global Mail, az Express and Logistics társaság.

A 2003. év eseményeit bemutató 47. World Press Photo versenyre 124 országból 4 176 fotóriporter küldött riportképet. A kiállítás fotóit egy független nemzetközi zsűri 63 093 képből, két hétig tartó mérlegelés után választotta ki Amszterdamban, ez év februárjában. A pályaművek 80,7 %-a digitális formában érkezett a pályázatra, ahol a tíz kategória díjait angol, amerikai, ausztrál, belga, dán, cseh, finn, francia, holland, indonéz, ír, iráni, japán, kanadai, kínai, kolumbiai, kubai, német, olasz, palesztin, orosz, spanyol és svéd fotóriporterek nyerték el.

A magyarországi kiállítás szponzorai:
Főszponzor: Crédit Suisse
Támogatók: Zipfer, Canon Hungária Kft., Artotel, Novoprint Rt., Hungarocamion
Médiatámogatók: TV2, Sanoma, 168 óra, HVG, Radiocafe

A kiállítás szervezője Révész Tamás, Herald Kiadó, a World Press Photo Nemzetközi Tanácsadó Testületének ügyvezetője. E-mail: heraldgate @ cs.com .

A World Press Photo hivatalos angol nyelvű honlapja: www.worldpressphoto.nl

JEGYEK