Kiállítás

Az ismeretlen európaiak

Kurt Kaindl fotográfiai utazása Karl-Markus Gauß szövegeivel 2008. ápr. 12. - 2008. szept. 15.
Korunk egyik nagy tévedése azt feltételezni, hogy Európát már teljesen ismerjük. Kontinensünkön még számos fehér folt, terra incognita található. Európa közepén élnek ők is - az ismeretlen európai nemzetiségek. Csak fel kell fedeznünk őket! Ez a kiállítás erre a felfedezőútra hív el minket.


Kurt Kaindl fotográfus Kar-Markus Gauß íróval közösen járta be Európa rejtett helyeit, és látogatott meg néhány ott élő, kis lélekszámú nemzetiséget. Olyan népcsoportokról van szó, amelyek sosem szándékoztak nemzetállamot létrehozni, mégis megőrizték saját nyelvüket és kulturális önállóságukat.



A fotók egy olyan Európát ábrázolnak, ahol az említett csoportok identitásuk megőrzésére törekednek, miközben folyamatosan át is lépik a kulturális határokat. Mivel sosem szorultak szűk nemzetállami korlátok közé, ezért alig ismerjük őket, mégis ők a tanúi egy rég elfeledett Európának, ugyanakkor egy eljövendő Európa előkészítői is. Egy olyan Európáé, ahol bár a nemzeti határok kezdenek eltűnni, mégsem elvárás, hogy egységes kultúra alakuljon ki, hanem az etnikai, vallási, nyelvi és kulturális sokszínűség lesz a meghatározó.



E kisebbségek fotográfiai dokumentálása 1999-ben kezdődött el, a szerzők munkájuk során öt csoportot kerestek fel (szorbok, gottschee-iak, aromunok, arberesek, szefárdok). 2002-től pedig további európai kisebbségek között folytatták kutatásaikat (memeli és Fekete-tengeri németek, cimberek, cipszerek, degeszik, asszírok, tatárok).



A fotók egy része 2002 óta több kisebb kiállításon szerepelt Washingtonban, Bécsben és Nagyszebenben. A mostani budapesti bemutató azonban az eddigi legteljesebb, a tizenkét ismeretlen nép százhúsz fotón jelenik meg a kiállításban. E képek messze túllépnek a dokumentarista ábrázolásokon: a pillanatfotók mellett alaposan megkomponált tájképek és intenzív portrék is találhatók közöttük.

JEGYEK