Szerző: Karl-Markus Gauß. Fotók: Kurt Kaindl.

Az ismeretlen európaiak

Kurt Kaindl fotográfiai utazása Karl-Markus Gauß szövegeivel

Kamarakiállítások

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2008. 63 p.

Korunk egyik nagy tévedése az a feltételezés, hogy Európát már teljes mértékben felfedeztük. Ezzel szemben kulturális térképünk még számos fehér foltot, terra incognitát tartalmaz. Az európai kontinens közepén élnek ők - az ismeretlen európai nemzetiségek. Csak akarnunk kell, és felfedezhetjük őket. Az ismeretlen európaiak című kiállítás és a hozzá kapcsolódó katalógus velük ismertet meg bennünket.
Az osztrák Kurt Kaindl fotográfus Karl-Markus Gauß íróval 1999 óta járja végig Európa rejtett zugait, és látogat meg az ott élő egészen kisszámú nemzetiségek közül néhányat. Olyan népcsoportokról van szó, melyek sosem szándékoztak nemzetállamot alapítani, sosem hoztak létre ilyeneket, eközben mégis megtartották saját nyelvüket, és megőriztek egyfajta kulturális önállóságot.
A fotók egy olyan Európát ábrázolnak, ahol az említett csoportok identitásuk megőrzésére törekednek, miközben folyamatosan át is lépik a kulturális határokat. Mivel sosem szorultak szűk nemzetállami korlátok közé, ezért alig ismerjük őket, mégis ők a tanúi egy rég elfeledett Európának, ugyanakkor egy eljövendő Európa előkészítői is.
Egy olyan Európáé, ahol bár a nemzeti határok kezdenek eltűnni, mégsem elvárás, hogy egységes kultúra alakuljon ki, hanem az etnikai, vallási, nyelvi és kulturális sokszínűség lesz a meghatározó.
 

JEGYEK