Kiállítás

Jégszakadás

Klímaváltozások hatásai Grönlandon 2012. ápr. 17. - 2012. jún. 24.
A Dán Kulturális Intézet kiállítása

 

Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható dolgot jelent. Grönland északi vidékén a klímaváltozás napi realitás. Az Északi sarkon az átlaghőmérséklet elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén, s a klímaváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben. Mindez várhatóan alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal fog járni Grönlandon.


A Dán Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt az Ilulissatban lakók megélik, az Unesco világörökség listáján szereplő híres fjord közelében.

Egy 2010-es interjúkon alapuló kutatás meggyőzően kimutatta, hogy a jövő legnagyobb veszélyét a klímaváltozás és a természeti források kizsigerelése hordozza. Az író és fotográfus Jorgen Chemnitz készítette portréfotókból, videóinterjúkból, valamint poszterekből fölépülő kiállítás arra törekszik, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit: mindenkinek meg kell értenie, hogy erre a hatalmas kihívásra megnyugtató megoldást kell a találni.

A 23 videó-interjúban helybeliek mondják el tapasztalataikat: halászati és vadászati koordinátor, rendőr, ápolónő, állatorvos, turisztikai szakember, szálloda menedzser, tengeri létesítmények menedzsere, polgármester, pilóta, kikötő-felügyelő, vállalkozó, középiskolai tanuló, pap, múzeumigazgató, üzletkötő, tanár, halász, vadőr és mások. A kiállított fotókat a GEUS - Geological Survey of Denmark and Greenland - dán kutatóintézet által készített poszterek kísérik, amelyeken bemutatják a jéggleccser olvadását és a tengerszint emelkedésével bekövetkező problémákat.

Rendező: Jesper Boysen
 

 

 

JEGYEK