Kiállítás

Bicikliváros

Szabadka-Budapest 2014. ápr. 14. - 2014. szept. 28.
Az év egyik legizgalmasabb kiállítása nyílik 2014. április 14-én a Néprajzi Múzeumban! Budapesti kerékpáros berkekben nem számít újdonságnak, hogy a múzeum biciklis projekttel rukkol elő, átfogó kiállítás azonban most először lesz látható az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközről.

 

A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben volt látható A biciklisek városa - A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítás. Ez a tárlat áprilistól a Néprajzi Múzeumban lesz megtekinthető egy, a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató anyaggal együtt. Az így kialakult két különálló, de egymástól elválaszthatatlan kiállítás elsősorban a városi kerékpározás bemutatását, népszerűsítését tűzte ki célul.
A történeti vonatkozások feltárása mellett a tárlat azzal is foglalkozik, hogy egy hétköznapi jármű miképpen válik különböző közösségek, szubkultúrák meghatározó jegyévé. A Bicikliváros a 19. század második felétől kezdve tárgyakon, szövegeken és fotókon keresztül dolgozza fel a kerékpározás történetét a két városban. A klubok, sportesemények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kap a Partizán Kerékpárgyár, valamint Weiss Manfréd és a Csepel gyár története, illetve a különböző mesterek, javító- és építőműhelyek és boltok megjelenítése is.
A Bicikliváros megmutatja, hogy a 20. században a kerékpár hogyan válik munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé. Emellett olyan, társadalmilag érzékeny témákat is felvet, mint a nők és a kerékpározás története. A Bicikliváros kiállításnak fontos része a kortárs városi biciklis kultúra bemutatása is, amelynek Budapesten mérföldköve volt a Critical Mass Budapest elnevezésű, 2004-ben indult kerékpáros demonstráció. Hasonló szerepet tölt be az évenként megrendezett szabadkai biciklis felvonulás, a Trimbi is.


A kiállítás létrejöttét és a kapcsolódó programok megszervezését olyan városi biciklis szervezetek, közösségek és egyének is segítik, mint a Magyar Kerékpárosklub, a biciklis anyagokat újrahasznosító, illetve egyedi ruhadarabokat, táskákat készítő Alkatréxerész, Bagaboo, Balkantango, Cangira, Felvarrom, Fux Fox, Gesu, Gulyás Ferenc "Gulyi", Gyáni Levente (Küllőkezű Edward), Musu, Recikli Kerékpárműhely, Serinsapi vagy a Hungarian Cycle Chic nevű, a stílusos bringásokat bemutató mozgalom. A bicikli mozgékonnyá, nyitottá és szabaddá tesz: a távolságok nemcsak a helyek, hanem az emberek között is eltűnnek.


Kurátor: Máté György (Budapest) - Mirko Grlica, Olga K. Ninkov, Raffai Judit (Szabadka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JEGYEK