Kiállítás

Csendéletek a Székely Partiumban

Kutatók a terepen 2014. márc. 5. - 2014. szept. 7.
A Néprajzi Múzeum induló kiállítássorozata - Kutatók a terepen - a munkatársak terepmunkáit, kutatási módszereit és eredményeit tárja a látogatók elé, elsősorban vizuális eszközökkel.


A jelen kiállítás egy 2004 óta tartó, Csajbók Csaba építészmérnök által vezetett építészeti-néprajzi felmérés eddigi munkájába enged bepillantást. Egyik részében a kutatott terület, a Székely Partium (Segesvártól északra, a két Küküllő által közrefogva, a szász- és székelyföld határán fekvő 15 település) lakóinak épített környezete látható felmérési fotókon, valamint építészek és építészhallgatók rajzain, másik részében a felmért házakban élő emberek és mindennapi környezetük jelenik meg Gebauer Hanga, a Néprajzi Múzeum muzeológusának fényképfelvételein.


A Székely Partium Erdély kevéssé ismert, mind az etnográfusok, mind az építészek által kevéssé kutatott területe. A Néprajzi Múzeum mindössze öt tárgyat és kevesebb, mint egy tucat kéziratot őriz erről a területről, ezért tartjuk fontosnak ennek az ismeretlen vidéknek a kutatását, értékeinek megőrzését. Tíz éve nyaranta végzett hiánypótló munkánk feltárás és ösztönzés is kíván lenni az érdeklődők, illetve más kutatók számára. Tervünk, hogy néhány éven belül a teljes Székely Partium néprajzi és népi építészeti képe bemutathatóvá váljon. A kiállítás rajzain az évszázadok során kiforrott népi építészeti kultúra arányrendszere, díszítései, formakincse kerül előtérbe, míg a fotók a személyes terek, az egyes épületrészek, berendezési tárgyak és tulajdonosaik viszonyát kutatják.

Kurátor: Gebauer Hanga

JEGYEK