Kiállítás

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban

2023. szept. 14. - 2024. jún. 23.

A Néprajzi Múzeum Magyarországon elsőként ad otthont Claudia Andujar brazíliai fotóművész átfogó tárlatának. A kiállítás kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek is, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz.

Kurátori előszó a kiállításhoz

A Néprajzi Múzeum Magyarországon elsőként ad otthont a 92 éves Claudia Andujar átfogó fotóművészeti tárlatának. Bár a világ számos ismert közgyűjteménye őrzi képeit, és nemzetközi fotográfiai események rendszeres szereplője, munkáit a régióban még kevesen ismerik. Az anyai ágon svájci, apai ágon magyar származású fotográfus 13 éves koráig Nagyváradon élt. A holokauszt elől menekülő, budapesti és bécsi kitérőkkel Svájcba, majd New Yorkon át Brazíliába érkező fiatal nő az 1950-es évektől került közelebbi kapcsolatba a kortárs művészettel és a fényképezéssel.

A 124 fotográfia, nagy méretű analóg nagyítások és digitális nyomatok, illetve a további vetített képanyag egyedi megvilágításban tárja a látogató elé az életmű egy fontos szeletét. A kronologikus felépítésű kiállításon a Brazíliába érkezést követő magazinfotós időszaktól és kísérletezésektől jutunk el az évtizedeken át a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig.

Online jegyvásárlás

Portre No 11. (Maturaca sorozat). Maturaca, 1970–1971 (2023) | Inkjet   Hahnemühle Photo RagR Baryta | 100×150 cm
Portre No 11. (Maturaca sorozat). Maturaca, 1970–1971 (2023) | Inkjet Hahnemühle Photo RagR Baryta | 100×150 cm

Andujar fókusza azokra az emberekre irányult, akik kívül rekedtek a többségi társadalom figyelmén. A női alkotókra jellemző, érzékiséggel telített látásmóddal, kevésbé megszokott felfogásban mutatja be a kultúrák és közösségek tereit, mindennapjait. Fotóriporterként éppolyan magabiztosan és nagy tehetséggel nyúlt a különböző ábrázolási lehetőségekhez, mint művészként és aktivistaként.

Claudia Andujar nemcsak fotóművész, hanem nemzetközileg elismert aktivista is, aki majd fél évszázada küzd az Amazóniában élő janomami indián törzs jogaiért. Az általa alapított szervezet munkájának és Andujar fotóinak fontos szerepe volt abban, hogy 1992-ben a brazil kormány kijelölte a Janomami Őslakos Terület határait, ami lehetőséget ad kultúrájuk és az amazóniai esőerdő megvédésére.

S hogy miért van helye egy kortárs fotóművészeti tárlatnak a Néprajzi Múzeum falai között? A képek többségének középpontjában egy kis amazóniai őslakos népcsoport áll. Andujar elsősorban nem az etnográfiai jelenségek dokumentálására törekszik: fotóin keresztül sokkal inkább egy személyes történetet ismerünk meg saját útkereséséről és a janomamikkal folytatott párbeszédéről. Ez a személyesség egy tágabb antropológiai nézőpontba, a kulturális találkozás, a megismerés, a megértés és a bemutatás témakörébe helyezi a képeket, és egy fontos történetet is elmond arról, miként válhatnak a fotók egy amazóniai indián közösség megmentéséért vívott aktivista harc eszközévé.

A kiállítás megrendezésével a Néprajzi Múzeum a janomami indiánok érdekvédelmi munkáját is támogatja.

A kiállítás egy része csak 18 éven felüliek számára látogatható.

A kiállítás szeptember 15-től látogatható.

Impresszum

Fotók:
© Claudia Andujar

Kurátorok:
Bazsó Borka Eszter, Gellér Judit, Szabó Magdolna, Szeljak György

Kiállítási szövegek szerzői:
Gellér Judit, Szabó Magdolna, Szeljak György

Fotóműtárgy-kölcsönző:
Vermelho Galéria, São Paulo

Együttműködő partner:
Marcos Gallon (Vermelho Galéria, São Paulo)

Nemzetközi kapcsolatok:
Bazsó Borka Eszter

Látványterv és kiállításgrafika:
Hoffmann Tamás Boldizsár

Projektkoordináció:
Nagel Edith

Szöveggondozás:
Józan Ildikó, Szentirmai Dóra

Angol fordítás:
Rácz Katalin, Tóth Tamás Boldizsár

Angol lektorálás:
Bob Dent

A vetített film rendezője:
Mariana Lacerda

Fotóműtárgyak kivitelezése:
Estudio 321, Jacarandá Molduras, Bete Savioli

Képkeretezés:
Zebra-Trade Kft.

Tárgyrestaurálás és műtárgyvédelem:
Csikós Csilla, Sor Zita, Papdi Csilla, Perger Katalin

Szállítás:
Museum Complex Kft.

Műtárgy-adminisztráció:
Hercegh-D’Albini Zsuzsanna, Szamocseta Lilla

Kiállítás kivitelezése:
Boldogh Balázs, Csaba Kornél, Dvorák Sándor, Lipécz Tamás, Nagymarosy Ádám, Reisz György, Simándi Zoltán, Szabó-Gavallér Áron, Szabó László, Száva Pál, Peti Attila, Veczán Dávid, Épkomplex Kft., Dodo Home Kft.

Világítás- és vetítéstechnika:
Lipécz Tamás, Reisz György

Nyomdai munkák és kiállításdekoráció:
quARTs studio Kft.

Kommunikáció:
Berényi Marianna, Czeczon Csenge, Hargitai Dominika, Hering Orsolya, Incze László, Lónárt Adrienn, Novák Gabriella

Múzeumpedagógia:
Filó Veronika, Tőkés Réka

Programok: 
Nagel Edith, Németh Eszter

 

JEGYEK