Tetőkert

A Néprajzi Múzeum Zöld Tetejére vonatkozó használati szabályok

Kedves Látogatók!

Köszöntünk benneteket a Néprajzi Múzeum tetőkertjében, ahol több mint 7.000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottunk ki, változatos és gazdag növényvilággal. A szabadon bejárható új park közösségi térként vár titeket, legmagasabb pontjain különleges panorámát nyújtva a Városligetre és a Hősök terére.

Annak érdekében, hogy a Tetőkertet mindenki élvezhesse, mindent el kell követnünk a biztonságos, felelősségteljes használat érdekében. Az alábbiakban részletezett biztonsági szabályok betartásával tehetjük a legtöbbet annak érdekében, hogy valamennyien – kicsik és nagyok - balesetmentesen élvezhessük Budapest új, hajlított zöld területét. 

A Tetőkertet kizárólag az épületen kívülről tudjátok megközelíteni!

 

Nyitva tartunk.                                         

A Néprajzi Múzeum zöld teteje a közforgalom számára részben megnyitott magánterület, melyet minden látogató saját felelősségére szabadon használhat.  A zöldtető közforgalomnak átadott területei 0-24 órában látogathatóak.

Gyertek, nézzetek szét!

A tetőkertről láthatjátok a Hősök terét, a Magyar Zene Házát, a felújított Szépművészeti Múzeumot, de akár az Országházat is. A Városliget és Budapest a lábatok előtt hever.
 

Kedves Szülők és Kísérők, tartsátok vigyázó szemeteket a rátok bízott gyermekeken!

A Tetőkertet a kiskorú gyermekek csak felnőtt kíséretével vehetik igénybe. A gyermekek testi épségéért minden esetben szüleik, felnőtt kísérőik felelnek.

A biztonságotok érdekében meg kell tenni néhány óvintézkedést.

Sportolni – de különösen kerékpározni, rollerezni, motorozni, görkorcsolyázni, gördeszkázni, szánkózni, síelni, sárkányt ereszteni, labdajátékot játszani itt nem szabad, mert veszélyezteti a tetőkert használóinak épségét. A megújult Városligetben ezekre a sportokra számtalan sokkal jobb terület kínálkozik.

A területen elektronikus megfigyelő rendszer működik, amelynek segítségével a biztonsági szolgálat ellenőrzi, hogy mindenki betartja-e a használatra vonatkozó szabályokat.  Ha valaki nem tartja be a házirendet, figyelmeztetésre, vagy súlyosabb esetben akár hatósági intézkedésre is számíthat. A biztonsági szolgálat intézkedésével okozott jogsérelem esetén a látogató panaszával a Városliget Zrt.-hez fordulhat (az office@ligetbudapest.hu panaszkezelési e-mail címen), illetve rendőrségi feljelentést tehet, vagy polgári peres eljárást kezdeményezhet.


Oda kell figyelni az időjárási körülményekre.

A tereplépcsők, füves területek botlás- és csúszásveszélyesek, kérjük, figyeljetek erre! Amikor villámlással járó vihar van, veszélyessé válhat a tető, ilyenkor a biztonsági őrök felhívására haladéktalanul el kell hagyni a területet.

Fő szabály, a békés egymás mellett élés.

Kérjük, legyetek türelmesek, legyetek tekintettel egymásra, ne zavarjátok a másikat hangos zenével. A területen sok növény és állat is velünk van, néha láthatatlanul szolgálja a jó közérzetet. Kérjük, vigyázzatok rájuk, ne tépje, ijessze őket senki. Nem mindenki szereti a kutyát, ezért ebbe a parkrészbe ne hozzátok be házi kedvenceiteket. Nekik ott az egész Liget, és ott a 3 új kutyás élménypark.

Vannak tilos dolgok is.

Azért hoztuk létre ezt a különleges kertet, hogy örömötöket leljétek benne. Minden, ami a testi épségeteket veszélyezteti, határozottan tilos.

  • Tilos az elkerített, közforgalomnak nem megnyitott, illetve ideiglenesen lezárt területeken engedély nélkül tartózkodni!
  • Tilos az üveg korlátokon átmászni!
  • Tilos és életveszélyes a tető peremén végig futó mellvéd falra felmászni, azon tartózkodni, közlekedni!
  • Tilos a zöldtető felett engedély nélkül drónt reptetni!
  • Tilos graffitizni!
  • Tüzet rakni vagy tüzet okozó tevékenységet folytatni!