Programok

Magyarországi Kirgiz Mozi Napok

2023. nov. 16. 13:30 - 2023. nov. 17. 18:00

A filmek eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek vetítésre. A belépés díjtalan.

Tavaly májusban nyílt meg a Néprajzi Múzeum új főépülete. A reprezentatív és korszerű épület a korábbi szakmai intézményi kapcsolati hálón túl is, komoly érdeklődést váltott ki világszerte. A kultúrstratégiai küldetéssel működő intézmény a magyar kultúrdiplomáciai szerepvállalásnak is kitüntetett helyszínévé vált megnyitását követően. Erre különösen alkalmassá teszi komplex gyűjteménye, azaz a magyar népi kultúra legnagyobb és leggazdagabb kollekciója, és egyben a világ távoli kultúráit képviselő másfél évszázados működés eredményeként létrejött nemzetközi gyűjteményei. Számos diplomáciai eseménynek, távoli országok kulturális projektjeinek a bemutatására került sor a megnyitástól eltelt másfél év alatt. Ebbe a sorozatba kiválóan illeszkedik a megvalósult, türk nemzetekkel kapcsolatos tevékenysége a Néprajzi Múzeumnak, így a mai kirgiz filmművészeti programban való közreműködés is.
 

1. "Shambala" teljes hosszúságú játékfilm

Időpont: 2023. november 16. (csütörtök) 13:30 (zártkörű vetítés)
és november 17. (péntek) 16.00
Helyszín: Moziterem

Rendező: Artyk Suyundukov
Forgatókönyvíró: Artyk Suyundukov, a Fehér hajó c. könyv alapján, írta: Ch.Aitmatov
Műfaj: Dráma
Műsoridő: 86 min.
Színészek: Artur Amanaliev, Nasret Dubashev, Talant Apyev, Jamilya Sydykbaeva.
Gyártó: National Film Studio "Kyrgyzfilm" , T.Okeev után elnevezve
Megjelenés éve: 2020

Tartalom: Egy messzi erdőben, magasan a hegyekben, egy öregember és egy öregasszony, valamint egy szarik lánya a férjével, és egy fiú - az öregember unokája, élnek patriarchális életmódot. Ez a társadalom egy sajátos modellje. Négy felnőtt és az ötödik az öregember hétéves unokája, akit Shambalának hívnak. A kirgiz nyelvben a "Sham" jelentése "gyertya", a "bala" pedig "fiú", "gyermek", azaz szó szerint "gyertyás fiú" vagy "fényt sugárzó fiú". Shambala jámboran hisz a Szarvasanyáról szóló ősi mese-mítoszban, aki megmentette Bugu klánjuk utolsó csecsemőjét az ellenségtől, és a tejével táplálta őt. Annak ellenére, hogy az idők során az emberek kiirtották a rénszarvasokat, a fiú hiszi és várja, hogy egy napon a rénszarvasok visszatérnek a földjükre. 
 

2. “Sagynbai manaschy” teljes hosszúságú játékfilm

Időpont: 2023. november 16. (csütörtök) 16.00
Helyszín: Moziterem

Rendező: Ernest Abdyzhaparov 
Forgatókönyvíró: Ernest Abdyzhaparov
Műfaj: Történelmi- életrajzi
Műsoridő: 88 min.
Színészek: Askhat Sulaimanov, Omurbek Izrailov
Gyártó: NK "Kyrgyzfilm" ,T.Okeev után elnevezve
Megjelenés éve: 2022

Tartalom: A szovjet hatóságok megbízzák Jbrai Abdrahmanovot, hogy vesse papírra a "Manasz" című eposz Szagynbaj Orozbakov féle változatát, de idővel elfelejtik azt. Négy éven alatt Ybrainak csak a trilógia első részét sikerült rögzítenie, mert Orozbakov változata olyan terjedelmes volt. Miután értesült a Kirgiz Köztársaság megalakulásáról, Abdrakhmanov úgy dönt, hogy bemutatja az elbeszélőt az új vezetőknek, és anyagi támogatást kap. Abdrakhmanov megígéri Sagynbai Orozbakovnak, hogy végre megtisztelik majd, és véget ér a nélkülözése, de az új hatalom nemcsak hogy nem tiszteli meg az elbeszélőt, de még arra sem veszi a fáradságot, hogy meghallgassa a történet egy részletét. Miután megrovást kapnak a megbízás halogatásáért, Abdrakhmanov és Orozbakov visszatérnek a nagy és félig éhező Sagynbai családjához, ahol a kiváló elbeszélő hirtelen meghal. 
 

3. "Ak-keme" (Fehér hajó) teljes hosszúságú játékfilm 

Időpont: 2023. november 17. (péntek) 14.00
Helyszín: Moziterem

Rendező: Bolotbek Shamshirev  
Forgatókönyv: "Ak-keme" Fehér hajó c. könyv alapján, írta: Chyngyz Aitmatov.
Műfaj: Dráma
Műsoridő: 90 min.
Színészek: Sydygaliev Nurgazy, Kүmүshalieva Sabira, Kutmanaliev Orozbek, Kuttubaev Asankul, Ayturgan Temirova, Mambetova Nazira, Dumanaev Chorobek, Kүүkova Darkul.
Gyártó: National Film Studio "Kyrgyzfilm" , T. Okeev után elnevezve
Megjelenés éve: 1975 

Tartalom: Nurgazy egy szeretetre méltó kisfiú, aki egy eldugott hegyvidéki erdei tanyán él családjával. Iskolakezdésre készül, ez az az idő, amikor az otthon tanult szociális készségeit új közegben alkalmazza a nagyvárosban. A film témája az otthoni hagyományok és a modern módszerek közötti feszültség. A történet előrehaladtával azonban mindkét oldalon élesebb feszültségek mutatkoznak; egyes hagyományos módszerek kiegyensúlyozottak, míg mások károsak, és egyes modern felfogások felvilágosultak, míg mások egyszerűen figyelmetlenek és kapzsik. A család minden tagjának egyensúlyt kell teremtenie a bennük lévő energiák között, és meg kell találnia a helyét a társadalmi hálóban. Útközben egyeseknek sikerül megtalálniuk a mindennapok varázsát is, amikor az kisebb-nagyobb kinyilatkoztatásokban kopogtat a szívükön. Nurgazy mindenki személyiségének katalizátora, mindannyiukból kihozza a legjobbat vagy a legrosszabbat. A viselkedésre adott reakcióik egy gyerekkori egérfogó játékra emlékeztetnek, ahol egy csillogó acélgolyó indul el egy labirintus egyik sarkából. A játékosnak meg kell döntenie, ráznia, zörgetnie és hazagurítania az üveggolyót a spirálok és csúszdák akadályain keresztül. A filmben ez a márvány golyó maga Nurgazy, aki izgatottan indul egy kalandra, miközben családja türelmetlenül figyeli tetteit, szavait, hangját és álmait. A kisiklott gyermekkor története nem újdonság; ez minden kultúrában szomorúan ismerős téma. Ami ezt a filmet ékesíti, az a gyermek csillapíthatatlan kötődési vágya, és az a képessége, hogy a kirgizisztáni gyönyörű hagyományokból merít erőt, amelyek felkarolják és megmentik a lelkét, ha nem is az életét. 
 

 

JEGYEK