Műtárgygyűjtemények

Nyitvatartás és kutatószolgálat

 

Kutatás az Etnológai Archívum gyűjteményeiben

Tájékoztatjuk tisztelt kutatóinkat, hogy az archívum kutatószolgálata 2023. december 15.  és 2024. január 9. között zárva tart!

Az Etnológiai Archívum kutatószolgálata 2023. április 4.-től, hetente kedd-szerda- csütörtök 10-16 óra között fogadja a kutatókat, melynek során a kéziratgyűjtemény, fényképtár, hangtár, képarchívum és mozgóképtár cédulakatalógusait, gyűjteményi adatbázisát, valamint kéziratokat, nyomatokat, rajzokat, dokumentumokat lehet helyben kutatni. Ehhez szükséges kitöltve elküldeni a kutatási engedélykérő lapot.

A Kutatószolgálat - Archívumi kutatóterem helye a Néprajzi Múzeum új épülete: Budapest 1146, Dózsa György út 35 szám, Damjanich utca felöli oldal 2. emeletén van, a látogatói lifttel közelíthető meg.

Saját eszközzel történő fotózásra van lehetőség (a fotózható anyagok közül kivételt képeznek a fényképgyűjtemény leírókartonjai), melyhez a kutatói fotójegyet a múzeum pénztárában lehet megvásárolni 2000 Ft/nap áron.  

Az Etnológiai Archívum online állományai az alábbi oldalon kutathatók.

Digitális másolatok rendelése az archivum@neprajz.hu e-mail címen a megfelelő űrlapok kitöltésével lehetséges.

A kutatószolgálatra ajánlott bejelentkezni az archivum@neprajz.hu címen.

Kutatási engedélyek kérése helyszíni kutatáshoz

A Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek költöztetési munkálatainak befejezéséig a helyszíni kutatási lehetőségek korlátozottak, kérjük tájékozódjanak előzetesen a megadott emailcímeken (kutatas@neprajz.hu, archivum@neprajz.hu)

Kutatás a műtárgygyűjteményekben

A gyűjteményköltöztetés miatti hosszas kényszerű zárvatartást követően a Néprajzi Múzeum ismét lehetővé teszi a tárgyi gyűjteményekben való személyes kutatást. A kutatás ingyenes, de engedélyhez kötött, amelyet műtárgyvédelmi vagy egyéb szakmai okokból minden esetben gondosan mérlegelnünk kell. Számos műtárgyunkról a múzeum honlapján is tájékozódhat:

Online adatbázis
Gyűjtemények
Néprajzi Értesítő

Kutatási kérelmeiket, kérdéseiket a kutatas@neprajz.hu címre küldhetik el. Kérjük, minden esetben jelezzék a kutatás célját is. Muzeológus kollégáink néhány munkanapon belül reagálnak a kutatói megkeresésekre. Amennyiben a személyes kutatás indokolt, a kutatói engedély űrlapot e-mail-ben küldjük el.

Érdeklődni lehet a Gyűjteményi Főosztály titkárságán: + 36 1 474 2170 vagy + 36 30 719 6838

 

 

 

JEGYEK