Műtárgygyűjtemények

Nyitvatartás és kutatószolgálat

 

Kutatás az Etnológai Archívum gyűjteményeiben

Értesítjük tisztelt olvasóinkat, kutatóinkat, hogy a Néprajzi Múzeum Könyvtára és Archívuma 2024. július 16-tól 2024. szeptember 3-ig zárva tart.

Az Etnológiai Archívum kutatószolgálata 2023. április 4.-től, hetente kedd-szerda- csütörtök 10-16 óra között fogadja a kutatókat, melynek során a kéziratgyűjtemény, fényképtár, hangtár, képarchívum és mozgóképtár cédulakatalógusait, gyűjteményi adatbázisát, valamint kéziratokat, nyomatokat, rajzokat, dokumentumokat lehet helyben kutatni. Ehhez szükséges kitöltve elküldeni a kutatási engedélykérő lapot.

A Kutatószolgálat - Archívumi kutatóterem helye a Néprajzi Múzeum új épülete: Budapest 1146, Dózsa György út 35 szám, Damjanich utca felöli oldal 2. emeletén van, a látogatói lifttel közelíthető meg.

Saját eszközzel történő fotózásra van lehetőség (a fotózható anyagok közül kivételt képeznek a fényképgyűjtemény leírókartonjai), melyhez a kutatói fotójegyet a múzeum pénztárában lehet megvásárolni 2000 Ft/nap áron.  

Az Etnológiai Archívum online állományai az alábbi oldalon kutathatók.

Digitális másolatok rendelése az archivum@neprajz.hu e-mail címen a megfelelő űrlapok kitöltésével lehetséges.

A kutatószolgálatra ajánlott bejelentkezni az archivum@neprajz.hu címen.

Kutatási engedélyek kérése helyszíni kutatáshoz

A Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek költöztetési munkálatainak befejezéséig a helyszíni kutatási lehetőségek korlátozottak, kérjük tájékozódjanak előzetesen a megadott emailcímeken (kutatas@neprajz.hu, archivum@neprajz.hu)

Kutatás a műtárgygyűjteményekben

A gyűjteményköltöztetés miatti hosszas kényszerű zárvatartást követően a Néprajzi Múzeum ismét lehetővé teszi a tárgyi gyűjteményekben való személyes kutatást. A kutatás ingyenes, de engedélyhez kötött, amelyet műtárgyvédelmi vagy egyéb szakmai okokból minden esetben gondosan mérlegelnünk kell. Számos műtárgyunkról a múzeum honlapján is tájékozódhat:

Online adatbázis
Gyűjtemények
Néprajzi Értesítő

Kutatási kérelmeiket, kérdéseiket a kutatas@neprajz.hu címre küldhetik el. Kérjük, minden esetben jelezzék a kutatás célját is. Muzeológus kollégáink néhány munkanapon belül reagálnak a kutatói megkeresésekre. Amennyiben a személyes kutatás indokolt, a kutatói engedély űrlapot e-mail-ben küldjük el.

Érdeklődni lehet a Gyűjteményi Főosztály titkárságán: + 36 1 474 2170 vagy + 36 30 719 6838