Hírek

Megújult a Néprajzi Múzeum honlapja

2016. ápr. 1. - 2016. máj. 31.

 

Tisztelettel köszöntöm a Néprajzi Múzeum új honlapjának látogatóit, olvasóit!

 

Ma már nem kérdéses – reményeim szerint – senki számára, hogy a korszerű múzeumi ismeretátadásnak és kommunikációnak az internet adta minden lehetőséget célszerű és indokolt kihasználnia. Eltűnt a múzeumok arisztokratikus távolságtartása, az intézmények egymással versengve digitalizálják gyűjteményeiket, készítik a virtuális tárlatokat, teszik elérhetővé az adatbázisaikat és alkalmazzák a web2 megoldásait. A Néprajzi Múzeum évtizedes kitartó munkával érte el azt, hogy mára a legnagyobb – és egyre gyarapodó - kutatható digitalizált gyűjteménnyel rendelkezik a hazai közgyűjtemények közül. Azonban azt is megtanultuk, hogy mit sem ér a hiteles és színvonalas tartalom korszerű és vonzó közvetítő felületek nélkül. A Néprajzi Múzeum korábbi honlapja immár 13 éve működött, segítette az intézmény munkáját és igyekezett kiszolgálni a látogatók igényeit.

Még egy múzeum sem teheti meg azonban, hogy a múlt értékeinek megőrzése jegyében ne modernizálja az információs csatornákat. Egy éves kitartó előkészítő munkával munkatársaink elkészítették az új struktúrájú és áttekinthető menürendszerrel rendelkező honlapot. A korábbinál sokkal több fotó szintén a modern honlapok jellemzőjeként értékelhető. Természetesen az új honlap kialakításával nem ér véget a munkatársaink feladata. Innentől különösen fontossá válik, hogy a korszerű felülethez méltó, izgalmas, érdekes és hiteles tartalmakkal töltsük föl a honlapunkat.

A Néprajzi Múzeum történetének egy meghatározó állomásához érkezett. Új épületek készülnek a gyűjtemények és a kiállítások számára, és zajlik a költözésünk előkészítése. Olyan háttérmunkát folytatnak az intézmény munkatársai, melyről nehéz közvetlen és látványos ismereteket közzétenni. S 2017 végétől várhatóan be is kell, hogy zárjon átmenetileg a Kossuth téri épület. A többszázezres gyűjtemény biztonságos költözésének előkészítése és megvalósítása rendkívüli kihívást jelent.

Az új honlap segítségével kívánjuk tájékoztatni a közönségünket és az érdeklődőket a költözés fejleményeiről is. Feltett szándékunk a reményeink szerinti rövid zárva tartás idején is aktívan szerepelni a virtuális térben. Tehát a honlap megújításának szándéka és ténye messze többet jelent számunkra az időről időre kötelező korszerűsítésnél. Biztos vagyok abban, hogy lesz olyan időszak, mikor a honlap válik az egyik legfontosabb megmutatkozási lehetőségünkké és közvetlen kapcsolati esélyünkké.

Nagyok tehát az elvárásaink a megújult honlap felé. Bízunk abban, hogy mind a mi várakozásainkat, mind a látogatók, olvasók igényeit kiválóan fogja kielégíteni. Ennek reményében bíztatok mindenkit a Néprajzi Múzeum megújult honlapjának használatára! Kérem, hogy segítsék visszajelzéseikkel a honlap és múzeumi munkánk további javítását!

Dr. Kemecsi Lajos, főigazgató

JEGYEK