Múzeumpedagógia

Nézz a kezeddel! Népi tárgyak tapintva

Vakok, gyengénlátók és szakiskoláik számára 2013. szept. 1. - folyamatosan
A kiállított műtárgyak mellett a raktárakban található műtárgyakra épülő speciális múzeumi foglalkozások, melyek lehetőséget adnak a műtárgyak aprólékos vizsgálatára.

Az óra szakmát tanulók számára hasznos és egyedi ismereteket nyújthat. A foglalkozásokat a muzeológusok és a múzeumpedagógusok együtt tartják.

Fonal, szálas anyagok feldolgozásához használatos eszközök, textíliák.
A diákok először a témához illeszkedő hagyományokkal, népszokásokkal ismerkednek. A fonáshoz és szövéshez használatos eszközök, vászon és gyapjú szőttesek tájegységenkénti bemutatását az adott gyűjtemény szakembere végzi.

Tárgyak a kerámia raktárból:
A fazekasság nehezen hozzáférhető tárgyaival, használatával, a hozzájuk kapcsolódó szokásokkal ismerkedhetnek a diákok: kotyogó, csigacsináló, alakos dohánytartó, bödön, kanta, fazék, köpülő, hordókulacs, céhkancsó, pipa, gurgulya, padlólocsoló, házoromdísz, lakodalmas edények, búcsús tárgyak, offerek, úrasztali edények.

A paraszti munkálatokhoz kapcsolódó fonott tárgyak
Bemutatásra kerülő tárgy-együttesek: Felföld-hátikosár (pukli), Alföld-békési karos szék és különféle kosarak, gyékénytárgyak, Dunántúl-csuhéval befont székek, kosarak.
Erdély-szoknyás bútorok, gyékény és szalma tárgyak. A tárgyakat a gyűjtemény kezelője mutatja be a paraszti munkarendről, a tárgyak készítéséről és használatáról szóló ismeretekkel kiegészítve.

Időtartam: 60 perc
Belépődíj: 800 Ft/fő
Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

JEGYEK