Hírek

Megújuló Néprajzi Múzeum

2017. nov. 15. - 2017. dec. 3.

Tisztelt Honlaplátogató!

Rossz érzés, ha zárva találjuk a meglátogatni kívánt múzeum ajtaját. A múzeum bezárása a látogatók előtt ennél is rosszabb érzés. Higgyék el, tisztelt Látogatóink, hogy a múzeumban dolgozók számára még egy-egy időszaki kiállítás bezárása sem könnyű. A Néprajzi Múzeum decembertől az állandó és időszaki tárlatok, rendezvények látogatását kénytelen megszüntetni. Ez önmagában sokszorosan rossz és szomorú helyzet lenne.

Azonban az okok, melyek miatt a Kossuth téri épület látogathatóságát meg kell szüntetnünk, örömteliek. Többéves intenzív, a háttérben, irodákban, raktárakban és műhelyekben folytatott előkészítő munka eredményeként új fázisához érkezett a Néprajzi Múzeum költözésének programja. A közel százötven éves intézmény most először kap lehetőséget arra, hogy számos átmenetinek szánt és alkalmatlan épület után saját igényeire formált, korszerű raktárakba és épületekbe költözhessen. Ezáltal véget ér az a méltatlan Odüsszeia, melyet ez az óriási és értékes gyűjteménnyel rendelkező, innovatív és szakmailag hiteles múzeum élt át alapításától kezdve. A tervezési és előkészítési feladatokat követően meg kell kezdenünk a Kossuth téri épületben található gyűjteményi raktárakban lévő tárgyak előkészítését a költöztetésre. A gyűjteményi egységek komplex nyilvántartási, revíziós, fotózási, állományvédelmi és csomagolási folyamaton kell hogy keresztülmenjenek, és ezek megvalósítására, a munkaállomások működtetésére nincsen máshol hely, mint az eddig kiállítótérként szolgáló termekben. Óriási a felelőssége a múzeumi gyűjtemények költöztetésének, szállításának. Terveink szerint a jól előkészített munka előreláthatóan másfél-két esztendőt vesz igénybe. Ez a zárvatartás – a hasonló méretű múzeumok költözésének ismeretes körülményeivel összehasonlítva – lényegesen rövidebb a szokásosnál. Fölismerve a társadalmi igényt a Néprajzi Múzeum által kínált szolgáltatásokra mindent elkövetünk, hogy a lehető legrövidebb ideig legyünk zárva közönségünk előtt. Ennek érdekében a múzeum archívuma és könyvtára 2018-ban még egész évben változatlan feltételekkel elérhető a kutatók és az érdeklődők, valamint látogatóink számára. Szintén a múzeumi tevékenység közvetlen kapcsolatát segíti elő a megújított és folyamatosan fejlesztett honlap, amelyen keresztül az érdeklődők és a látogatók értesülhetnek a költözési feladatok előrehaladásáról is.

Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy érdeklődnek irántunk, és továbbra is kíváncsiak lesznek ránk! Bízom benne, hogy az új helyszínen megnyíló kiállítások, megvalósuló rendezvények, valamint a biztonságos és korszerű gyűjteményi raktárak, műhelyek igazolni fogják mindannyiunk várakozásait. Köszönöm türelmüket, megértésüket és segítségüket!

                                                                                                                                                                    Dr. Kemecsi Lajos,  főigazgató

JEGYEK