Hírek

Kiállításaink

2017. dec. 1. - 2017. dec. 3.

Kiállításaink

 

A magyar nép hagyományos kultúrája. Az állandó kiállítás a magyar parasztság egykori életének tárgyi világába enged betekintést a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakban.

(Állandó kiállítási tér, első emelet)

 

Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül. A közel 300 pár lábbelit bemutató izgalmas tárlat a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületében rendezett utolsó időszaki kiállítás.

(Időszaki kiállítási tér, földszint)

 

Két kontinens egy lélekben. Torday Emil kongói gyűjtése. A kamarakiállításon közelebbről is megismerhetjük a banktisztviselőből lett felfedezőt, előtérbe állítva zeneszeretetét, vadászszenvedélyét, barátságait, kutatási morálját.

(Kamara-kiállítótér, földszint)

 

Xántus János, a kortárs kalandor. A mini tanulmányi kiállítás Xántus János életének néhány izgalmas pillanatát mutatja be a középiskolások nézőpontjából.

(Félemeleti feljáró, első emelet)

 

„Tömörlátványok” a Fekete-Körös völgyéből

Bemutató Györffy István képeiből, melyek 3D szemüveggel megtekinthető felvételek.

A sztereofényképezés 1911-ben, Györffy István Fekete-Körös völgyében végzett kutatása idején nem számított újdonságnak. Az 1840-es évek óta alkalmazott technika ekkor már második virágkorát élte. A hivatásos és az amatőr fényképészek körében egyaránt közkedvelt sztereofelvételeket „tömörlátmány“, „tömörlátvány“ és „tömörfénykép“ elnevezésekkel is illették. A Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményében őrzött számos sztereokép közül Györffy István Bihar megyében készült felvételeiből mutatunk be válogatást.

(Adattári folyosó, földszint)

 

Frontemlékektől a hátországi emléktárgyakig

Az első világháború tárgyi emlékei a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiben.

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös digitális katalógust ad közre Az első világháború tárgyi emlékei magyarországi múzeumok gyűjteményeiben címmel.  Kamaratárlatunk a Néprajzi Múzeum tárgyaiból nyújt reprezentatív válogatást. Az anyag egy része a történeti múzeumokban, magángyűjteményekben található jellegzetes relikvia: emléktányér és -bögre, emlékkép, emlékgyűrű, Pro Patria mozsár, katonai felszereléshez tartozó kulacs, hímzett falvédő. A Nagy Háborúnak ezek a tárgyi emlékei a falusi otthonokban generációkon át jelen voltak, a háborús történetekkel együtt öröklődtek.

Az ismerős tárgyak mellett először láthatják látogatóink az 1915-ben az esztergomi hadifogolytáborból a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályára került különleges együttest: különböző technikai tudást mutató faragott játékszereket, talpas keresztet, papírvágó kést, balalajkát. A táborban rendkívül nehéz körülmények között fogva tartott orosz és szerb férfiak munkái a vágyott otthon világát idézik.

A 20. század során az első világháborúhoz kötődő hasonló méretű kollekcióval már nem gyarapodott a gyűjtemény, de a paraszti háztartások részeként behozott, adatolt, egyedi darabok is értékes információkat hordoznak a háború emlékezetéről. Így az Átány-kutatás hozadéka a frontra induló katona imakönyve, melyet a második világháborúba fia vitt magával. Szatmári gyűjtés során került a múzeumba a két hadifogságban faragott, családi fényképeket tartó keret – az egyiken Isten segíts felirat –, szerencsés tulajdonosa ezeket hazahozhatta.

A teljes anyag a http://elsovilaghaboru.neprajz.hu címen érhető el.

(Vajda László-terem előtere, első emelet)

JEGYEK