Hírek

Mozaik Múzeumtúra Nap december elsején

Búcsúzzunk együtt a Néprajzi Múzeum tárlataitól! 2017. dec. 1.

A PROGRAM BETELET, TOVÁBBI JELENTKEZÉSEKET SAJNOS NEM TUDUNK FOGADNI.

A Mozaik Múzeumtúra programjai a Néprajzi Múzeumban

Szeretettel várjuk az iskolai csoportokat, hogy együtt búcsúzzunk el a Néprajzi Múzeum állandó és időszaki tárlataitól. Sok érdekességgel, hasznos információval, a kreativitást is fejlesztő programmal készülünk, amelyek maradandó élményt nyújtanak a diákoknak. December elsején, pénteken 14 óráig folyamatosan elérhetők az épület minden szintjén azok az akciók, amelyekbe rugalmasan bekapcsolódhatnak a fiatalok. Pedagógusoknak előzetes regisztrációval minden programunk nyitott, a létszámkeret erejéig fogadjuk a regisztrációkat. A részvétel ingyenes.

Tárlatvezetések diákoknak

december 1., péntek 9.00-10.00

Felfedező túrák az állandó és időszaki kiállításokban kurátori szakvezetéssel, zenével, mesével.

(előzetes bejelentkezés alapján, pedagógusoknak nyitott program, regisztráció: muzeumpedagogia@neprajz.hu)

A Bocskor, csizma, paduka –  kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállítás felfedezése. Hol, mikor, kik, miért, mit viseltek a lábukon, milyen a hétköznapi élet és az ünnep mezítláb vagy lábbeliben?  Fülöp Hajnalka kurátor vezetésével

Interaktív tárlatvezetés A magyar néphagyományos kultúrája című állandó kiállításban. Időutazás, mely során a fiatalok megismerhetik, hogyan élték mindennapjaikat, hogyan öltözködtek, laktak, gazdálkodtak, ünnepeltek 100-150 évvel ezelőtt a magyar falvakban, tanyákon és a mezővárosokban élő parasztemberek. Koltay Erika múzeumpedagógus vezetésével

A pákászlegény útja... Zenés, mesés, táncos kiállítási vándorút a Görömbő Kompánia és a gyerekek aktív közreműködésével december 1., péntek 9.30-10.30

A teremről teremre vándorló pákászlegény megismerkedik a halászok, pásztorok, földművesek, molnárok, falusi mesteremberek életével, tárgyaival, míg végül párt választ magának, és megházasodik, majd párjával boldogan élnek, míg meg nem halnak. A diákok A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban látott tárgyak megismerése közben maguk is szereplői lesznek a mesének. 

 

 

Kontinensek kutatói – tematikus előadások

december 1., péntek 9.00-10.00

A diákok a Néprajzi Múzeumban őrzött különleges műtárgyak történeteiről néprajzkutatóktól hallhatnak.

(előzetes bejelentkezés alapján, pedagógusoknak nyitott program, regisztráció: muzeumpedagogia@neprajz.hu)

Gyarmati János: Magyarok az inkák utolsó fővárosa nyomában 1572-ben a spanyolok elfoglalták az őserdőbe visszahúzódott inkák utolsó fővárosát, Vilcabambát, ami elnéptelenedett, és benőtte az erdő. A 18. század végétől próbálták újra meglelni, abban a reményben, hogy kincseket lehet ott találni. Ebbe a kutatásba kapcsolódott be Fejős Pál 1940-ben, majd Rosner Géza 1964-ben, aki részesévé vált az izgalmas felfedezésnek. Az általa gyűjtött tárgyakat, köztük egy Vilcabambából származó tetőrögzítő követ őrzünk itt a múzeumban.

(múzeumpedagógiai műhely, földszint)

 

Kerezsi Ágnes: Sámánok nyomában Szibériában  Kerezsi Ágnes néprajzkutató több alkalommal járt Szibériában. Sok-sok tárgyat gyűjtött a múzeum részére és több ezer fotóval dokumentálta a szibériai nyelvrokonaink mai életét. Vetített-képes előadásában saját kutatóútjairól mesél.

(213. terem, második emelet)

 

Szeljak György: Indiánok között Mexikóban  Miként gondolkodnak a Huasteca hidalguese területén élő nahua indiánok a körülöttük levő világról? Hogyan élik hétköznapjaikat és ünnepnapjaikat? Erről mesél Szeljak György antropológus, aki ott járt közöttük.

(Vajda László-terem, első emelet)

 

Földessy Edina: Maszkok Afrikából  A múzeum közel 300 nagyon értékes, Afrikából származó maszkot őriz. Az álarcokon minden elemnek és ábrázolásnak jelentése van. Ezekről mesél Földessy Edina, az Afrika gyűjtemény kurátora az eredeti maszkok bemutatásával.

(kamara-kiállítótér, földszint)

 

Mesékbe szőtt múltunk titkai

december 1., péntek 11.00-12.00, december 3., vasárnap 15.00-16.00

A Magyar Népmese Színház előadása: A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack –  avagy Katinka kertje, zenés mesejáték  

„A király azon tépelődött, hogy legkisebb leánya Katinka kívánságát bizony nem tudja teljesíteni, mikor is hintója beleragadt a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát. Hát búsulhatnánk, de még se, mert a disznócska királyfivá változott. Azonban csak ez után jöttek az igazi bonyodalmak!”

A történet számos mozzanata kapcsolódik a Múzeum állandó kiállításában bemutatott tárgyakhoz, melyek megtalálásában felfedezőlapok segítenek.

(aula, földszint)

 

 

Digitális pedagógia

december 1., péntek 14.00-15.00

A digitális segédanyagok egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az oktatásban. A Néprajzi Múzeumban szintén fontos feladat a gyűjtemények digitalizálása és elérhetővé tétele a nagyközönség számára. Programunk fő célja, hogy e két szálat összekapcsoljuk, ezzel is segítve a pedagógusok munkáját e digitális tartalmak oktatásban történő felhasználásában.

Bíró Gábor: Gyűjtemények és kutatások, példa: A kölcsei bábtáncoltató betlehemezés

Pálóczy Krisztina: Énektanítás archív hanganyagok felhasználásával

Koltay Erika: Archívfilm-klipek a nép- és honismeret oktatásában

(Vajda László-terem, első emelet)

 

Folyamatos programok diákcsoportoknak

december 1., péntek 10.00-14.00

|archív felvételek, kisfilmek és roma tematikájú játékfilmek vetítése (213. terem, második emelet)

|kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók (közönségterek, első emelet)

|közösségi alkotás: óriás szőnyeg és üvegablak készítés (második emelet)

|felfedezőlapok játékos feladatokkal – az épület és tárlatok önálló vagy csoportos felfedezése

 

Folyamatos programok családoknak

december 2-3., szombat-vasárnap  10.00-18.00

|filmvetítések (213. terem, második emelet)

|családi felfedező csomagok biztosítása (állandó és időszaki tárlatokhoz)

|kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók (közönségterek, első emelet)

|közösségi alkotás: óriás szőnyeg és üvegablak készítés (második emelet)

|épülettörténeti séták

www.mozaikmuzeumtura.hu 

A programokon a részvétel ingyenes.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

JEGYEK