Hírek

Múzeum a világhálón

2017. dec. 1. - 2017. dec. 2.

Múzeum a világhálón

 

Frontemlékektől a hátországi emléktárgyakig

Az első világháború tárgyi emlékei magyarországi múzeumok gyűjteményeiben

Az online gyűjtemény megnyitója

December 1., péntek 15.00-16.00

A Néprajzi Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum közös online gyűjteményükben először teszik hozzáférhetővé magas minőségű tárgyfotókkal, értelmező tanulmányokkal az I. világháború idején készült emléktárgyak válogatott anyagát.

Előadók: Gál Vilmos (Magyar Nemzeti Múzeum), Granasztói Péter és Sedlmayr Krisztina (Néprajzi Múzeum), Sallay Gergely és Závodi Szilvia (Hadtörténeti Intézet és Múzeum)

(Vajda László-terem, első emelet)

 

 

Múzeum 0-24

Digitalizálási projektek a Néprajzi Múzeumban

December 2., szombat 16.30-18.40

A Múzeum egyik legfontosabb feladata gyűjteményeinek, kiállításainak hozzáférhetővé tétele a világhálón. Ezek az információk a múzeum bezárása után is hozzáférhetők maradnak. A program során megismerkedhetünk az adatbázissal, felhasználásának sokrétű lehetőségeivel, az online katalógusokkal és a virtuális kiállításokkal. Az egyes projekteket bemutatják: Máté György, Kiss Margit, Vida Gabriella, Pálóczy Krisztina, Kemény Márton, Granasztói Péter, Frazon Zsófia, Bata Tímea

(Díszterem, első emelet)

 

„Tömörlátványok” a Fekete-Körös völgyéből

Györffy István képei

Bemutatja: Gebauer Hanga

December 2., szombat 18.30-19.30

A sztereofényképezés 1911-ben, Györffy István Fekete-Körös völgyében végzett kutatása idején nem számított újdonságnak. Az 1840-es évek óta alkalmazott technika ekkor már második virágkorát élte. A hivatásos és az amatőr fényképészek körében egyaránt közkedvelt sztereofelvételeket „tömörlátmány“, „tömörlátvány“ és „tömörfénykép“ elnevezésekkel is illették. A Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményében őrzött számos sztereokép közül Györffy István Bihar megyében készült felvételeiből mutatunk be válogatást.

(Adattári folyosó, földszint)

JEGYEK