Hírek

Múzeumi inspirációk

2017. dec. 1. - 2017. dec. 3.

A Néprajzi Múzeum kutatásainak eredményei, gyűjteményeinek tárgyai, minták és rajzolatok egyaránt inspirálják a kreativitást, az alkotó önkifejezést. Közösségi akciókon, workshopokon, mesterségbemutatókon keresztül válhat még személyesebbé a múzeumi élmény

 

Kézműves workshopok

December 1., péntek 15.00-19.00

December 2-3., szombat-vasárnap 10.00-13.00 és 15.00-19.00

Az ünnepekre hangolódva fémdomborításos karácsonyi díszeket, lámpásokat, üdvözlőlapokat és ablakdekorációt készíthetnek kicsik és nagyok.

(Díszterem előtér, első emelet)

 

Mesterség bemutatók és kézműves vásár

A Néprajzi Múzeum Baráti Köre kézműves szekciójának ma is aktívan alkotó mesterei tartanak bemutatókat mindhárom nap 10.00-13.00 és 15.00-18.00 óráig. A látogatók a bemutatók során megismerhetik a régmúlt hagyományait ma is éltető mesterségeket és vásárolhatnak is, válogatva a szép és minőségi tárgyak közül.

(Díszterem előtér, első emelet)

 

Közösségi alkotások

A „nagy szőnyeg” motívumait a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeinek legszebb mintáiból válogatjuk. Aki kedvet érez, hogy részt vegyen a közös munkában, a szőnyeg egy-egy részletét álmodhatja meg e minták felhasználásával, saját tervezés alapján.

 

Színes ablakot készítünk, mely a jövőbe nyílik. A vékony, hosszú üveglapokat a látogatók festhetik meg, ezekből áll össze a 4m² felületű végső alkotás.

(Előcsarnok, második emelet)

 

Tárgy a testen - ideiglenes műtárgytetoválás

December 1-3., péntek-vasárnap, naponta 16-18 óráig

Gyűjteményeink egyes darabjait, a tárlatokon is bemutatott tárgyakat, illetve részleteiket ezen a hétvégén játékunk résztvevői magukra ölthetik a készlet erejéig (Aula, földszint)

 

Felfedezőjátékok a kiállításokban

Mindenkire vár legalább egy kaland! Hogyan indul útnak a néprajzkutató, mit figyel, hogyan gyűjti össze a kiállításokban is látható tárgyakat, dalokat, képeket és filmeket? Mitől különleges egy műtárgy, és hogyan kerül be a múzeum gyűjteményébe? Vajon meddig kell várnia, amíg találkozhatunk vele? Mindenre megtalálható a válasz a játékos felfedezőút során.

December 1., péntek 15.00-17.30

December 2., szombat 10.30-13.00

December 3., vasárnap 10.30-13.00

(felfedező csomagok, játékleírások a regisztrációs pultoknál érhetők el)

 

 

 

Filmvetítések

December 1-3., péntek-vasárnap, naponta 10.30-20.00 óráig

Ízelítő a Néprajzi Múzeum filmarchívumának és kisfilmjeinek anyagából.

Roma Mozaik. A Néprajzi Múzeum az idei Sziget fesztiválon a magyarországi romák kultúrájának és integrációjának bemutatására helyezte a hangsúlyt. A sikeres nyári fesztiválszereplésre emlékezve, valamint a téma fontosságát továbbra is hangsúlyozva romákkal foglalkozó játékfilmeket vetítünk. A Néprajzi Múzeum meggyőződése, hogy a társadalomtudományoknak kötelessége a konfliktusokat okozó kérdésekkel foglalkozni, valamint felmutatni annak a társadalmi alakzatnak a valóságos helyzetét, mely a diszkrimináció tárgya. Érdekes, elgondolkodtató klasszikus alkotások, magyarországi cigányokról.

Meztelen vagy; játékfilm, 1971; 93 perc; rendezte: Gyöngyössy Imre

Cséplő Gyuri – játékfilm, 1978; 97 perc, rendezte: Schiffer Pál

Koportos – játékfilm, 1979; 72 perc; rendezte: Gyarmati Lívia

(213. terem, második emelet)

 

Ilyenek voltunk

Válogatás a látogatóink által készített, Instagramon megosztott fotókból.

(Félemeleti pihenő, földszint)

 

Nagyítás

December 2., szombat 11.30-12.30 és 16.30-17.30

December 3., vasárnap 11.30-12.30 és 16.30-17.30

Ismerkedés a múzeumi kutatószolgálat munkájával, a fényképgyűjtemény érdekes darabjaival és a laborálás folyamatával. Az együtt elkészített nagyításokat és a lyukkamerával (camera obscura) készített képeket a látogatók magukkal vihetik. A programot vezeti Kerék Eszter.

A PROGRAM BETELT, TOVÁBBI JELENTKEZÉSEKET NEM TUDUNK FOGADNI.

(gyülekezés a földszinti információnál)

 

Szelfi pontok

Fotózz a legjobb helyeken, és küldd el a legfontosabb helyekre! Madonna és Jankó János, Jason Statham és Kodály Zoltán a Néprajzi Múzeumban? Nevek, amelyek valóban hozzánk kapcsolódnak. A filmes helyszínekhez, gyűjteményekhez és műtárgyakhoz vezető izgalmas útvonalainkon a pillanatot és az átváltozásodhoz szükséges kellékeket is megragadva szelfizhetsz. Térkép az információs pontnál kapható.

 

 

Szárnyra bocsátás – üzenet a Múzeumnak 1.

December 1., péntek 10.40-11.00

Színes papírrepülők készülnek, majd startolnak el az Aula hatalmas terében, hogy szárnyalásuk után célba juttassák a Néprajzi Múzeumnak szóló személyes üzeneteket.

 

Kaligráfia – üzenet a Múzeumnak 2.

December 2., szombat 15.00-17.00 Koreai kaligráfia

December 3., vasárnap 15.00-17.00 Japán kaligráfia

A különleges, dekoratív jelek festészetének művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők és egymásnak, de a Néprajzi Múzeumnak is átadhatják jókívánságaikat.

(Díszterem előtér, első emelet)

 

EtnoGasztronómia

A könnyen elkészíthető hagyományos ételek napjainkban egyre népszerűbbek. Felfedezésük igazi élményt tartogat: naponta 16.30-17.30 óráig mindenki megkóstolhatja és ízlése szerint fűszerezheti a kelt és kovásztalan lepényeket, amelyek a hazai és nemzetközi étkezési kultúrának jellegzetes szereplői. A recepteket otthon is kipróbálhatják!

(Előcsarnok, érkezési szint)

JEGYEK